Šekler: Šta se dešava sa koronom u Šangaju i da li to treba da nas brine

Kolumne i analize

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da se uredbe o virusu korona moraju stalno prilagođavati i naglasio da je važno edukovati ljude da razumeju gde treba da nose masku, a gde za tim nema potrebe.

On je rekao da je u Srbiji trenutno prisutan omikron soj i da nema velike razlike od koje podvarijante omikrona se neko zarazi.

Kako je ukazao, ima slučajeva nevakcinisanih osoba koje se ubrzano zaražavaju po nekoliko puta u par meseci, ali ima i vakcinisanih koji se zaraze u kratkom periodu dva puta, mada je drugo zaražavanje dosta blaže.

Šekler podseća da je drugu buster dozu, odnosno četvrtu dozu vakcine, odavno preporučivao za sve starije od 60 godina koji su imunokompromitovani, ali i za mlađe od 60 godina koji imaju hronične bolesti.

Kada je reč o zatvaranju Šangaja zbog kovida, Šekler kaže da je kod Kineza 100.000 miliona starijih nevakcinisano, a kod starijih i omikron može da se iskomplikuje.

Za razliku od mnogih zemalja gde se ukidaju mere u Šangaju, kineskom ekonomskom i finansijskom centru, raste broj obolelih, grad je potpuno zatvoren, a raste i ogorčenje zbog nedovoljnih zaliha hrane, problema sa medicinskom negom i odvajanja zaražene dece od roditelja zbog pravila karantina.

„Kina je specifična po mnogim stvarima, ne odustaju od nulte tolerancije ka virusu, bez obzira što imaju asimptomatske slučajeve. Kod njih se stariji nisu vakcinisali, za razliku od Srbije gde su stariji bili najrevnosniji u vakcinaciji. Kod Kineza 100.000 miliona starijih je nevakcinisano, a kod starijih i omikron može da se iskomplikuje. Mislim da je to razlog za zatvaranje“, rekao je Šekler.

Zaključio je da ipak ne možete biti toliko surovi kao da je smrtnost 50 odsto i napomenuo da oni dok su u izolaciji primaju platu 100 posto i država obezbeđuje hranu svima po stanovima, što u Srbiji ne bi bilo moguće sprovesti.

Napomenuo je da ako se pogledaju zemlje u Evropi, može se zapaziti da one zemlje koje su imale procenat vakcinacije viši od 94, 95 odsto imaju mali broj zaražnih, ali i mali broj umrlih od koronavirusa.

Kada je reč o letu, kaže da je i prethodnih godina leto prolazilo manje više normalno, jer su karakteristike kovida vezane za zatvoren prostor, a pošto je lepo vreme ljudi su željni vanjskih aktivnosti pa je i zaražavanje manje, ali videćemo šta će se dešavati posle.

U Srbiji su počele da se rade obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom. Očekuje se da će rad u ovakvim uslovima dati odgovor na brojna pitanja koja su mučila lekare tokom epidemije – kako je virus uticao na pojedine organe, ali i ceo organizam, da li je neko umro od kovida ili sa kovidom.

Šekler je rekao da su ispitivanja važna i da se rade u čitavom svetu.

„Svetska zdravstvena organizacija je rekla da mora da budu napravljeni određeni uslovi pod kojima se rade obdukcije kako se oni koji ih rade ne bi zarazili. Takvi uslovi su stvoreni na Medicinskom fakultetu i one će razjasniti mnoge stvari, dati odgovore na mnoga pitanja, na šta treba obratiti pažnju i kod onih koji su preležali kovid“, istakao je Šekler.

U Austriji se polako ukidaju mere. Ima i nekih zanimljivosti u njihovim uredbama: nova uredba naglašava da se maska mora nositi u hodnicima šoping centra u kojima postoji apoteka, supermarket, banka ili neka od trgovina u kojima važi obaveza nošenja maski. To znači da kada osoba uđe u šoping centar dok šeta pokraj izloga mora nositi maske, a kada uđe u prodavnicu cipela, odeće i slično može da je skine.

Šekler komentariše da za logiku austrijskih uredbi treba pitati njihove tvorce i upitao šta će se desiti ako u hodniku tržnog centra nema nikoga, a u prodavnici ima 40 ljudi.

Naglasio je da uredbe morate stalno prilagođavati, ali da je važnije edukovati ljude da razumeju gde treba da nose masku, a gde nema potrebe.

SourceN1, FoNet

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka