Stupar: “Nije normalno da više volite majčicu Rusiji nego kevu Srbiju”

Kolumne i analize

Novinar Slobodan Stupar smatra da je sastankom predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa počela da se “spušta lopta” i veruje da će tenzije u srpskom društvu nastaviti da se spuštaju zbog spoljnih pritisaka da se to dogodi.

Dodaje i da se dolaskom američkog ambasadora Kristofera Hila vratila priča “o namesničkoj poziciji Vučića, njega su postavili da im završi neki posao”, odnosno “stvari počinju da se pomeraju, okrećemo se Zapadu”.

„Vučiću se kaže – sad ćeš da se okreneš Zapadu, on nema tu šta ni da se pita“, ocenjuje Stupar i dodaje da „nijedna mala država nije samostalna i ne odlučuje o bilo čemu“.

“Vučić više nema prostora za grubo manifestovanje vlasti i moći i sad će morati da se prikloni nekim rešenjima koje diktiraju oni koji zapravo odlučuju hoće li ovde biti Vučić ili ne”, smatra Stupar.

Dodaje da smo mi “slabi, ni na šta ne možemo da utičemo, a mnogo toga može da utiče na nas”. Upitan da li veruje da će biti ponovljeni izbori u Beogradu, kao što je to zatražio Đilas i koalicija koja stoji iza njega, Stupar kaže da nije siguran da će za Vučićevog mandata biti izbora.

“To se mogu zvati izbori, ali to nisu. Imamo nešto što se kao cirkuska predstava predstavi kao izbori” gde je Vučić unapred pobedio, kaže Stupar i dodaje da Vučićevi ljudi organizuju sve faze izbora i na kraju broje i glasove, odnosno sam Vučić.

Ističe da se “mi igramo izbora, i to je nacionalna sramota”.

“Morate prvo da obezbedite uslove za izbore. Izbori moraju biti slobodni, demokratski i fer, ništa od toga kod nas izbori nisu. Dakle, kad nema ništa od toga, onda su izbori forma. Na taj način vi nikad nećete moći promeniti vlast u Srbiji. Onaj koji je na vlasti je kočničar, njegova svrha je da bude doživotni vladar”, navodi Stupar.

Uspeh da opozicija u Srbiji uopšte postoji

Na pitanje kako gleda na poziciju opozicije, on kaže da je “uspeh da opozicija u Srbiji uopšte postoji”.

“Nije šala da je 90 odsto stranaka napravila služba. Jedino sumnjam da su pravili baš Demokratsku stranku (DS), nisu je napravili, ali su je lepo nafilovali svojim ljudima, zato je cepanje DS jedan standard. DS je jedina koja plaši ovu vlast”, ocenjuje Stupar i dodaje da “ako se naredi da se Srbija konačno oslobodi od ozbiljnog uticaja Rusije, to će biti pad Berlinskog zida, to služba ne može da izdrži i doći će i do cepanja u crkvi”.

Dodaje da “kada se dogodi promena, napraviće se i alternativa, onaj ko je učestvovao u pravljenju (Slobodana) Miloševića, Vučića, službi i svega ostalog, potrudiće se da napravi i alternativu tim ljudima”.

“Izgubili smo inicijativu, mnoge stvari se rešavaju izvan ove zemlje. Imaćemo promenu koja će ličiti na sve druge zemlje u okruženju, radićemo šta nam se kaže. Bićemo nekakva demokratija”, navodi Stupar.

Ističe da je Srbija zaostala u odnosu na druge zemlje, “nemamo sud, piše sud, ali to nije sud, on sudi kako mu se kaže, isto tako nemamo ni tužioca, policija – pa pola ćete policajaca videti na splavovima kao obezbeđenje”.

“Kriminalizovani smo. Mi nemamo više problem organizovanog kriminala, sad je kod nas sve u rukama mešavine gramzivih političara i kriminala, oni rade isti biznis. U Evropi sličnog slučaja nema, ali to ne može doveka, odavde se iznose pare, to nije pametno…”, ocenjuje Stupar.

Dodaje da se Srbija ništa ne pita ni kada se radi o usklađivanju naše spoljne politike sa EU, odnosno sankcijama Rusiji.

“U kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba i svetske podele po tom pitanju, Kine koja ne bi ni ovamo ni onamo, Srbija je bez svoje sopstvene politike, njoj će se diktirati šta da radi”, kaže Stupar.

Na pitanje kako tumači snažnu rusofiliju u srpskom društvu, on smatra da “nije normalno da više volite majčicu Rusiju nego kevu Srbiju, stanje je nenormalno” i do njega su, kako navodi, doveli tabloidi, crkva…

“Nije dobro kad se definišeš da si rusofil i da više voliš Rusiju nego svoju zemlju, a u isto vreme svi beže na Zapad, lovu drže na Zapadu, to je nešto lažno, negde nešto nije u redu. Dok mi izigravamo male Ruse, dobijamo batine, neko mnogo krade i neće da siđe nikad s vlasti, utemeljen u stavu nas i Rusa 300 miliona, to nas košta i ne znam kako će se to rešiti”, kaže Stupar.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka