Obeležavanje 17. Marta u Mitrovici: Dan kada je sve gorelo, a kada se ćutalo

Kolumne i analize

Osamnaest godina od 17. Marta 2004. – najvećeg etničkog nasilja koje se dogodilo na KiM-u posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga, danas se obeležava u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

U severnom delu Mitrovice program – „Dan kada je sve gorelo, a kada se ćutalo“ počeo je u 10 časova, parastosom i polaganjem venca na spomeniku „Beli Anđeo“ na kojem se nalaze imena poginulih tokom bombardovanja 1999.

Parastos stradalima u Mitrovici, kod ovog spomenika danas su služili sveštenici.

Jutrošnjem obeležavanju prisustvovalo je više desetina građana, a vence su položili i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, Vučina Janković, kao i predstavnici Koordinacije srpskih udruženja porodica nastradalih.

Venci su položeni i na spomen pločama nedaleko od spomenika, na mestima gde su tog dana stradali Jana Tučev i Borivoje Spasojević. Prisutni su bili i članovi njihovih porodica.

Povodom 17. Marta u Gradskom muzeju u severnom delu Mitrovice danas je otvorena izložba fotografija na kojima je predstavljena devastacija crkava i manastira.

 „Retki su događaji nekog kolektiviteta koji duboko ostaju urezani u njegovo pamćenje. To je poput neke zakonitosti. Neki savremeni teoretičari tvrde da su nacije zajednice ljudi koje dele ista osećanja i sećanja na iste događaje koji su im promenili živote. Upravo u takve događaje spada i onaj koji danas obeležavamo“, kazao je istoričar Jovan Aleksić.

Parastos stradalima u martovskom pogromu u Gračanici je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Nakon toga okupljeni su položili bele ruže na umetničke instalacije MISSING, ispred Doma kulture u Gračanici, a potom je u galeriji ovog Doma kulture otvorena izložba slika povodom 17. marta.

Parastos žrtvama martovskog pogroma služen je i u paraklisu Bogoslovije Svetog Kirila u Metodija u Prizrenu.

SourceKossev

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka