Gasni ugovor sa Rusijom očekivan, cena “bratska”, a ne tržišna

Kolumne i analize

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić i energetski stručnjak Miodrag Kapor smatraju da je bio očekivani razvoj događaja dogovor o novom gasnom aranžmanu između Rusije i Srbije, zato što su administracije dve zemlje najveći saveznici.

“To je bio razgovor između dva stara prijatelja i saveznika i to se i očekivalo, imajujuči u vidu da su u međuvremenu otklonjene neke smetnje na vezama između Beograda i Moskve”, kaže Đukić, aludirajući na jučerašnji telefonski razgovor predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Kapor smatra da nam nije potrebna tolika količina prirodnog gasa koliku smo ugovorili, kao i da proglašavamo kao ogroman uspeh što ćemo gas plaćati manje nego druge države. On kaže da je veštački izazvana gasifikacija Srbije i veštačko snabdevanje iz jednog izvora, kao i stvaranje veštačke zavisnosti od Rusije.

“Nismo koristili naše mogućnosti diversifikacije, ne koristimo novu tehnologiju za efikasnu upotrebu prirodnog gasa”, ističe i dodaje da neracionalno trošimo gas, samo na grejanje.

Bivši ambasador Srećko Đukić kaže da novi gasni dogovor sa Rusijom jednim delom deluje “prilično optimistički”, ali sa druge strane rađa neka pitanja, posebno kada se radi o ceni gasa, za koju kaže, da “očito nije tržišna”.

“Oduvek smo sa Rusijom trgovali po tržišnim cenama, sada prvi put prelazimo na tzv. prijateljsku, bratsku cenu, ne znamo šta ona nosi i šta u nju ulazi i šta se obećalo”, ukazuje on i dodaje da kada je tržišna cena u pitanju, tu je sve jasno.

Dodaje i da smo ovim dogovorom naplatili neuvođenje sankcija Rusiji, a kako stvari stoje, verovatno ih nećemo ni uvesti.

Upitan može li EU da zabrani protok energenata iz Rusije do nas, Kapor kaže da Unija ima tu mogućnost, ali da čisto sumnja da će se to desiti. Na pitanje kakve posledice novi gasni ugovor može da ostavi na naš evropski put, Đukić ocenjuje da bi u bilo kom slučaju to bio predmet interesovanja Zapada, a sada pogotovu kada nećemo plaćati gas po tržišnoj ceni.

Smatra da će verovatno doći do preispitivanja odnosa sa Beogradom, a kada se radi o našoj politici, odavde će se, misli, čuti “strašni pritisci, mi odolevamo, ne damo se”. “To je spoljna politike Srbije, ne možete u Evropi naći primer za takvu politiku”, navodi on.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka