Jovo Bakić i Bojan Pajtić saglasni da će opozicija imati manje šanse na novim izborima u Beogradu

Kolumne i analize

Posle odgovora Vučića Đilasu u vezi sa prevremenim izborima u glavnom gradu, profesori Jovo Bakić i Bojan Pajtić ukazuju da aktuelna politička situacija ne ide na ruku opoziciji

Na novim prevremenim izborima u Beogradu, koji bi mogli da se održe za šest meseci, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić dajući odgovor na zahtev jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa u vezi sa neizvesnom situacijom za formiranje vlasti u glavnom gradu, šanse opozicije da odnese pobedu u ovakvim uslovima su i manje nego na nedavno održanim aprilskim izborima, ukazuju sagovornici Danasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, gostujući u emisiji Hit tvit na TV Pink, rekao da je njegov odgovor predsedniku SSP Draganu Đilasu u vezi sa održavanjem novih prevremenih izbora u Beogradu – „da“ te da će izaći u susret, ali da je najlogičnije da ti prevremeni izbori budu za šest meseci.

„Ukoliko najjača opoziciona lista smatra da treba da idemo na prevremene gradske izbore, ići ćemo. Mislim da treba da prođe bar šest meseci, ali ako budu insistirali, možemo i ranije. To ću predložiti na stranačkom odboru. Moj odgovor Đilasu je: Da. Opozicija nije rasturena Đilasovim dolaskom kod mene, već mnogo ranije, zbog nedostatka planova, mržnje”, rekao je Vučić.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kaže za portal Danas.rs da je još uvek upitno da li će se izbori zaista i održati podsećajući da je Vučić rekao da o tome mora da se konsultuje sa stranačkim telima.

„Za početak, Vučić veoma retko da neki istiniti iskaz, pogotovo kada se zaklanja iz glavnog odbora stranke, pa tvrdi kako će tom telu predložiti raspisivanje novih gradskih izbora. Uvek može da izvede manevar kako glavni odbor, nažalost, nije prihvatio njegov predlog. Ideja da se, umesto zakona, u Srbiji primenjuje volja jednog tela jedne stranke po sebi im govori koliko smo duboko pali kao društvo. Još je strašnije što je to malo kome čudno“, naglasio je Pajtić.

Ako se novi, prevremeni izbori u Beogradu i održe, Pajtić ukazuje da su šanse opozicije manje, odnosno trenutna politička situacija i razjedinjenost opozicije ne ide u prilog tome da ostvare bolji rezultat nego što je bio na aprilskom glasanju.

„Što se šansi opozicije na ponovljenim izborima tiče, nisam siguran da će biti veće. Opozicionim strankama ne ide u prilog ovo međusobno prepucavanje u medijima, ne ide im u prilog to što će, u slučaju novih izbora SNS svu mašineriju i finansijske resurse koncentrisati samo na Beograd, a ne ide im u prilog ni ovo naprasno „spuštanje tenzija“. Građanima je muka od ove vlasti i glasali su za opoziciju upravo zbog toga što je tenzija, s razlogom, podignuta zbog kriminalizacije društva, primitivizacije javne sfere i potiranja prava i pravnog sistema od strane režima“, istakao je Pajtić.

Sličnog je mišljenja i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić, koji takođe smatra da su opoziciji na novim izborima u Beogradu šanse manje ali i ukazuje da je ovakvim načinom dogovaranja oko održavanja izbora – ta demokratska tekovina – obesmišljena.

„Za opoziciju su šanse manje, naročito s obzirom na činjenicu da neki ni ne spadaju u nju, iako se tako zovu. Opozicioni birači se osećaju razočarano, rezignirano i izdano. Pravim opozicionim strankama nedostaju i sredstva za kampanju. Treba li pominjati, naposletku, da je ustanova izbora ovim sasvim obesmišljena“, navodi Bakić.

Podsećamo, predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sastao se prošlog ponedeljka sa Draganom Đilasom, predsednikom Stranke slobode i pravde koja je član koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, koja je po preliminarnim rezultatima izbora u Beogradu druga po snazi opcija.

Sastanak se održao na inicijativu Đilasa, koji je rekao da sa Vučićem želi da razgovara o „političkoj krizi u Beogradu“, odnosno činjenici da prema prvim rezultatima niko nema stabilnu većinu za formiranje vlasti.

Vučić je na sastanku, kako je naveo Đilas posle, obećao da će odgovoriti na zahtev za ponavljanjem izbora do kraja sedmice, što je i učinio u poslednji čas.

Njegov odgovor na Đilasov zahtev je usledio nakon ponavaljanja glasanja za odbornike Skupštine Beogradu na četiri izborna mesta, gde je, prema prvim podacima, SNS zabeležila ubedljiv rezultat. Glasanje treba da se ponovi na još biračka mesta u Beogradu, u četvrtak 21. aprila nakon čega se može govoriti o konačnim rezultatima i formiranju vlasti.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka