Čupić: Naslovi u “Vučićevim tabloidima” nagoveštaj kako će Srbija u budućnosti

Kolumne i analize

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić smatra da su naslovi o Putinu i Rusiji u “Vučićevim tabloidima” nagoveštaj šta će se dešavati u budućnosti i kakav će biti odnos pred izjašnjavanjem gde će Srbija da se pozicionira.

„Priprema se teren, propaganda obavi posao, preko tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom. Gledam kako su sad građani protiv EU, da se promeni propaganda bili bi za EU. Zapad ako hoće da reši može za minut. Prvo nek nam uklone šengen, nek zatvore sve investicije, prekine nam dotoke finansijkih sredstava i naše građane na privremenom radu u Evropi može da im kaže ako idete u Srbiju ne možete se vratiti. Dosta je da se obmanjujemo da smo neki faktor, mi smo mnli i nemoćni. Videli ste ko dolazi, podsekretari, podsekretari podsekretara, sastaju se s premijerkom koja nije premijerka nego sekretarica. To su sve pokazatelji da je Srbija u rukama Zapada“, rekao je Čupić.

Dodaje da Rusija nema interesa prema Srbiji.

“Srbija je okružena NATO-m, kada Rusiji bude interes da rešava svoje probleme na svetskom nivou, rešavaće sa akpekta svog interesa. To će biti nagodba SAD, delimično EU i Rusije. Ne treba isključivati to što Rusi najavljuju ograničenu upotrebu atomskog oružja. Vidite gomilanje naoružanja SAD u Evropi, verovatno je i tom oružju isteklo vreme pa ga treba pozicionirati”, dodaje profesor.

Na pitanje kako će izgledati nova Vlada Srbije, Čupić kaže – ako Zapad reši da to završi, biće prozapadna.

“Može da bude i proruska, ali u ogromnoj izolaciji, bićemo u velikoj patnjni, ekonomskim problemima. Jel Palma vodi poljoprivrednike u Rusiju i Kinu ili ih vodi u Beč”, kaže Čupić.

Predsednika socijalista Ivicu Dačića vidi i u novoj Vladi.

“On će vrlo pragmatično, odnos Dačića i Vučića je koliko će ko da dobije. Vučiću ne odgovara da Dačić mnogo dobije, a Dačić mu je dao veliki procenat glasova na izborima, da ti birači nisu bili vojnici pratije Vučić bi sada bio u drugom krugu. To su više njihove taktičke pozicije, a što se tiče toga, Dačić će sutra da se okrene i bude prozapadni, da priča zašto sa Rusima ne možemo…”, dodaje profesor Čupić.

“Dačić je ogoljeno pragmatičan, snalazi se u raznim situacijama. Lako je biti sposoban u zemlji gde nemate nivo političke kulture. Jedno je kako taj čovek uspeva, a drugo je kvalitet čime se bavi. On je bio moj student i jedno je pitanje njegove sposobnosti, a drugo kakatrer. Karakter njegov ništa ne znači, bio je sa demokratama a sada je s Vučićem. On je najveća poniženja doživeo od Vučića”, rekao je Čupić.

Profesor podseća da je podržavao ujedinjenje opozicije i navodi da je smatrao da samo ujedinjena, opozicija može do dobrog rezultata.

“Ovako usitnjeni ne mogu ništa da učine. Pokazalo se da je bilo dosta neiskrenosti, ako hoće da se ozbiljno bave politkom onda da se ujedine. Ja smatram da se jedino može da se razgovara s Vučićem, on je jedina institucija jer je dobio izbore. Da razgovarate sa nekim poslušnicima, ja sam bio zapanjen da ozbiljna opozija razgovara sa slugama i poslušnicima. Ako hoćete da razgovarate, onda sa Vučićem, uvek sam bio za to da bude neki spoljni posrednik da svedoči kako vodi razgovor”, kaže on.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka