Rode: Sprovesti presudu o Visokim Dečanima, za Nemačku normalizacija je priznanje

Kolumne i analize

Najbolja pregovaračka taktika po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom je da Kosovo odgovori ponudom na zahtev Srbije, kazao je nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Rode je rekao da njegova zemlja ne želi drugu Republiku Srpsku. Međutim, on kaže da postoje briselski sporazumi i traži konkretne predloge od Vlade Kosova, rekavši da kada nešto odbijete, iznesite svoj predlog na sto.

„Mislim da smo ne samo ja, već i sve moje kolege, pozivajući se na ovaj argument, više puta ponovili da niko ne želi drugu Republiku Srpsku. Ali postoje briselski sporazumi i neka pitanja se moraju rešiti. Sastao sam se ovde sa predstavnicima Srba koji kažu – želimo da razgovaramo o praktičnim problemima sa kojima se naše opštine suočavaju, kao što su vodosnabdevanje, odlaganje otpada i slično. Ono što vidim da nedostaje su predlozi. Šta ovo zaista znači. Priča se o mitovima, o kojima niko ne kaže šta misli i niko ne nudi konkretne predloge na sto… Ali mislim da kada pregovarate, onda morate da iznesete predloge na sto. Jedna strana kaže: ‘Ovo je ono što imam da ponudim’, a druga: ‘Želim da prihvatim ovo’, a onda moraju uslediti sastanci. Ali do sada takvih predloga nema. Piše: ‘Ja želim ovu stvar’, a druga strana kaže: ‘Ne.’ Mislim da ovo nije pravi način da se dođe do rešenja“.

On insistira da je najbolja pregovaračka taktika po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom da Kosovo odgovori ponudom na zahtev Srbije.

„Ponuda, koja sadrži principe koje ste sami sebi postavili, a ne minimiziranje autonomije. Dolazim iz zemlje u čijoj pokrajini postoji danska manjina koja se finansira iz inostranstva. U Berlinu postoji slovenska manjina, koja ima svoje škole, svoju zastavu i oni ne potkopavaju nemački suverenitet. U Evropi postoje hiljade primera gde manjine imaju određena prava, ili nemaju, svoje škole. Ali ovo se mora videti. Iznošenje ponuda na sto je takođe deo razgovora.“

Rode je govorio i o blokiranom mostu preko reke Ibar, koji deli severnu Mitrovicu od južne i poseti predsednice Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija ovom delu zemlje i srpske manjine.

On je rekao da je most preko reke Ibar blokiran iz političkih razloga, dok je predsednicu Osmani kritikovao da ovaj most ne treba da koristi kao izgovor da ne ode na sever. Navodi da u Gračanici ima Srba, ali da ih ona nije posetila.

„Ima i Albanaca koji svakodnevno prelaze most, kosovskih Albanaca. Ima Srba i van Mitrovice. U Gračanici. Da li je predsednica bila tamo? Dakle, ovde nema razloga. Tamo nema mosta“, rekao je Rode u ekskluzivnom intervjuu za Klan Kosova.

Glavni razlog  njegovih čestih poseta manastiru Dečani to što Dečani imaju i politički značaj.

„Mi posećujemo Dečane, jer je on (manastir) deo svetske kulturne baštine i biser Kosova u smislu istorijskog kulturnog značaja. Naravno, Dečani imaju i politički značaj. Prošlog petka, ambasadori Kvinte su izdali saopštenje u kojem smo više puta pozvali na sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. Moram da kažem da je ovo peto saopštenje koje smo izdali u vezi sa Dečanima od kada sam došao ovde pre skoro dve godine“.

Rode je u intervjuu za Info magazin na Klan Kosova dalje naglasio da kada je u pitanju odluka Ustavnog suda, ona mora da se sprovede.

„Polazim od toga da kada se govori o odluci Ustavnog suda, bilo u Nemačkoj, na Kosovu ili u Sjedinjenim Državama, ta odluka u demokratskoj državi mora biti sprovedena“, rekao je Rode.

Kosovo i Srbija treba sami da reše pitanje dijaloga, ali da će i dalje imati podršku Nemačke.

„Nemačka može samo da pomogne, ali posao moraju da urade sami partneri u dijalogu. Na Kosovu i Srbiji je da nađu rešenje. Možemo samo da ponudimo podršku, ali ne možemo nikoga naterati da radi stvari koje ne želi. Možemo samo da kažemo da je put ka EU otvoren samo ako se susedi razumeju, a u slučaju Kosova i Srbije, to znači normalizaciju odnosa. Za nas normalizacija odnosa znači uzajamno priznanje“.

SourceKossev

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka