Još jedna sudska kazna za Informer zbog tekstova o Vojinu Rakiću

Kolumne i analize

Viši sud u Beogradu ponovo je presudio da je “Informer” neistinito informisao javnost o Vojinu Rakiću, direktoru Centra za bioetičke studije i predsedniku pokreta “Novi 6. oktobar”, ovog puta kao o navodno nasilnoj osobi, iznoseći pritom neistinite detalje o njegovom privatnom životu, saopštava Novi 6. oktobar.

“Informeru” je Sud naložio da plati Rakiću novčanu odštetu zbog povrede ugleda i časti i da presudu Suda, bez komentara, objavi najkasnije u drugom narednom izdanju.

Povod za režimsku kampanju bile su javno iznesene sumnje Rakića da su zvanični podaci o pandemiji kovid-19 falsifikovani, s namerom da se održe kvaziizbori u junu 2020. godine. Te sumnje, koje su kasnije potvrđene, Rakić je izneo još u aprilu i maju 2020. godine, navodeći da je umanjivanje broja zaraženih i umrlih i ukidanje mera dok je pandemija buktala, dovelo do zaražavanja i smrti značajnog broja ljudi.

U vreme kada je Informer objavljivao tekstove o Rakiću i njegovoj porodici, Rakićeva deca imala su nešto više od 10 godina: “Klevetanjem maloletne dece, sa iznošenjem izmišljenih i za decu ponižavajućih navodnih događaja, ’Informer’ i režimski naručioci njegovih tekstova uspeli su da  kalibrišu novo moralno dno novinarstva i političkog života”, navodi Rakić.

Rakić dodaje da je ovo samo deo orkestrirane režimske kampanje protiv njega koju su predvodili tabloidi, ali i “TV Pink”, “Večernje novosti”, “Politika”, ali i Aleksandar Vučić lično.

U tekstu zbog kog je “Informer” kažnjen, navode se klevetnički iskazi o Vojinu Rakiću koje je iznela perjanica SNS-režima Vladimir Orlić, kao i osoba koja se predstavila kao Dejan Vuk Stanković. U istom broju “Informera” tadašnji Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, dao je intervju u kome se prevashodno bavio klevetničkim aluzijama na račun Vojina Rakića, dodaje se u saopštenju Pokreta Novi 6. oktobar.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka