Beograd ostavlja otvorena vrata za ruske rublje

Kolumne i analize

Dok Zapad iz dana u dan pooštrava sankcije protiv Rusije, Brisel je 28. februara ponovo pozvao Srbiju da se uskladi sa evropskom spoljnom politikom i uvede sankcije protiv Moskve, što Beograd za sada odbija.

Vučić je 28. februara izjavio da na sebe preuzima “sve kritike, sve primedbe, sve pritiske” evropskih i svetskih zvaničnika zbog toga što Srbija ne sankcioniše Rusiju. “Koliko god i kako god čuvaćemo poziciju naše zemlje”, rekao je Vučić.

U zaključku koji je Vlada Srbije usvojila 27. februara navodi se da “vitalni politički i ekonomski interes Srbije” nije da u ovom trenutku uvodi sankcije Rusiji – niti bilo kojoj državi, njenim zvaničnicima ili firmama.

“Najstrože do sada” zapadne sankcije protiv Rusije uključuju bankarski i finansijski sektor, medije, avio prevoz, energetiku, vojnu i visoku tehnologiju, kontrolu izvoza određenih proizvoda, kao i “crnu listu” ruskih zvaničnika i kompanija i pojedinaca koji pomažu Kremlju.

Nebo Evropske unije, ali i nekoliko država Zapadnog Balkana – Albanije i Severne Makedonije, zatvoreno je za ruske avio-kompanije, kao i privatne ruske letelice. Kako je objasnila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 27. febuara, vazdušni prostor EU zabranjen je za letelice u ruskom vlasništvu, registrovane u Rusiji i pod ruskom kontrolom, “uključujući privatne avione oligarha”.

Iako Srbija nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, avionski saobraćaj otežava činjenica da je Srbija okružena državama koje su zabranile prelet ruskim avionima.

Tako su otkazana dva leta ruske državne kompanije Aerofrlot za 28. februar, Beograd-Moskva i Moskva-Beograd, podaci su beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Sa druge strane, srpski avio prevoznik Er Srbija može nesmetano da leti preko evropskih zemalja do Moskve.

U popodnevnim časovima 28. februara sa beogradskog aerodroma poleteo avion Er Srbije za Moskvu, a u večernjim satima se očekuje dolazak jednog aviona Er Srbije sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo.

Iako ruski zvaničnici mogu nesmetano u Beograd, u sred invazije na Ukrajinu otkazana je poseta prvog obaveštajca Kremlja i bliskog saradnika ruskog predsednika Nikolaja Patruševa. U provladinim medijma je bila najavljena za 28. februar. “Patrušev je trebalo da dođe u Beograd, ta poseta je najavljena pre desetak dana i ta poseta je otkazana”, rekao je Vučić 27. februara, ali nije pojasnio razloge za otkazivanje.

Na teritoriji Evropske unije od 27. februara zabranjeni su mediji koji promovišu zvaničnu politiku Kremlja – poput Russia Today (RT), Sputnjika i njihovih podružnica.

Ove redakcije imaju svoja dopisništva na različitim jezicima širom sveta i finansira ih ruska država.

Medijska kuća Sputnjik ima svoje dopisništvo u Beogradu i vesti na srpskom jeziku. Kablovski operatori u Srbiji emituju ruske državne televizijske kanale.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka