Ponoš: Nepotreban rat koji je dao infuziju NATO-u

Kolumne i analize

Predsednički kandidat koalicije “Ujedinjena Srbija” Zdravko kaže da je Ruska invazija na Ukrajinu nepotreban rat dva bliska naroda, da se radi o narušavanju teritorijalnog integriteta članice UN “što je nedopustivo”, da je to nešto što menja bezbednosnu mapu sveta i da će šire prouzrokovati ekonomske posledice, ali i nešto što je, paradoksalno, dalo infuziju NATO.

„Mi imamo moralno pravo da osudimo ono sve što se smatra narušavanjem teritorijalnog integriteta i patnje civilnog stanovništva, na isti način kao što smo to radili 1999. godine“, naglasio je. Smatra da Srbija treba da se pridruži rezolucijama i deklaracijama u UN u kojima osuđuje agresija Rusije.

“Paradoksalno, ova intervencija Rusije je dala dobar razlog NATO-u da postoji, kao što je bila i agresija na Srbiju”, naveo je on. Na kraju krajeva, to je nešto što je ujedinilo zapadni svet oko svega toga, dodao je.

Srbija je stavljena u nezgodan položaj, kaže on, dodajući da je Srbija sticajem okolnosti, ali i raznim iznudicama i lošom spoljnom i energetskom politikom u poslednje vreme došla u energetsku zavisnost od Rusije “i to je veoma delikatno”. Postoje, naravno i drugi razlozi zbog kojim moramo biti pažljiviji, a to je ta pozicija koju Rusija ima na temu Kosova u SB UN, ali s druge strane i ovo što se dešava u Ukrajini ipak oštećuje kredibilitet Rusije da nam pomaže, što ne znači da neće, kaže Ponoš.

On navodi da je Srbija već pod pritiskom raznih deklaracija, izjava, veliki je to izazo… “Mislim da je ovaj režim dosta štete napravio režimskom propagandnom koja je takva da se sada pere od nje. jedan umeren ton, razuman ton. Mi imamo moralno pravo da osudimo ono sve što se smatra narušavanjem teritorijalnog integriteta i patnjama civilnog stanovništva, na isti način kao što smo to radili 1999. godine”, naglasio je on.

Ponoš smatra da Srbija ne može slepo da sledi politiku uvođenja sankcija, naročito zbog toga što je imala to iskustvo i što svi znamo da se one najviše prelome preko leđa običnog stanovništva – bez obzira što se kaže da je to usmereno na rušenje neke vlasti. “Sankcije nisu human način da se stvari reše, mi imamo to iskustvo iz prve ruke, i imamo pravo zato da govorimo  i o tome kakav efekat mogu da proizvedu, ali stav saopšten pre nekoliko dana uvek ostavlja preispitivanje ako se situacija na terenu menja, ako ima sve više žrtava, ako ima sve više kolateralne štete, uključujući i nepotrebne žrtve. Naravno sve to treba da se preispituje.  I da se gleda kako i ostatak sveta gleda na to, nije ostatak sveta samo Brisel, mada je važno kako okruženje kom mi pripadamo gleda na tu stvar. UN su dosta važna pozornica i tu treba osmatrati kako svet diše. ne može Srbija biti van sveta, ali itekako mora da vodi računa o svojim specifičnim, nacionalnim, bezbednosnim i ekonomskim interesima”, rekao je.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka