Vakcinacija protiv u Srbiji, godina prva: Primljeno 8 miliona doza, 6 težih reakcija

Kolumne i analize

U petak je tačno godinu dana od početka vakcinacije protiv Kovida 19 u Srbiji i u tom periodu dato više od osam miliona doza vakcina, a buster doze cepiva primilo je više od 1.600.000 ljudi, izjavila je u petak direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović i naglasila da treća doza izvesno štiti ljude od teških formi infekcije.

Verica Jovanović je za RTS rekla da su povodom pojave omikron varijante koronavirusa u Srbiji u skladu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom uvedene mere predostrožnost za sve koji dolaze iz Južne Aafrike i da se to “pokazalo kao opravdano” jer je kod porodice koja je doputovala iz Bocvane posle nedelju dana od sletanja konstatovana omikron varijanta.

“Utvrđeno je da se omikron brzo širi, da jedna osoba može da prenese virus na pet-šest osoba, što ukazuje na povećanu infektivnost”, upozorila je dikrektorka “Batuta”.

Ona je naglaila da i dalje ostaju na snazi sve dosadašnje preporuke i mere – izbegavanje boravka u zatvorenom prostvoru bez zaštite, a posebno u vreme novogodišnjih praznika, kada su lične mere dominatne u prevenciji širenja zaraze.

Neželjenih reakcija na vakcinu 1.306, težih šest

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović saopštila je da su vakcinisani građani sada prijavili 1.306 neželjenih reakcija, uglavnom očekivane povišene temperatute i sindroma sličnih gripu.

Teže reakcije, poput tromboze, zabeležene su u šest slučajeva, a kod tri je zaključeno da su u vezi sa vakcinacijom.

Mitrašinović je pozvala lekarima da svaku sumnju vezanu za reakcije na vakcinu prijave epidemiološkoj službi kako bi se sproveo nadzor.

“Kada tumačimo te teže događaje posle vakcinacije treba napomenuti da se radi o retkim slučajevima i mnogo je češća pojava tih oblika kod onik koji su oboleli od Kovida nego kod vakcinisanih”, napomenula je Mitrašinović.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka