Treća doza AstraZeneke znatno povećava nivo antitela protiv omikrona

Kolumne i analize

Farmaceutska laboratorija AstraZeneka saopštila je da njena antikovid vakcina „znatno“ povećava nivo antitela protiv omikron soja virusa, navodeći da to pokazuje klinička studija.

Studiju je su zajedno sproveli univerzitet Oksford, sa kojim je AstraZeneka proizvela svoju vakcinu i Medicinski fakultet Univerziteta Vašington u Sent Luisu, u SAD.

„Nivo antitela koji neutralizuju omikron posle treće doze vakzevrije (njihove antikovid vakcine) je uopšteno sličan nivoima postignutim posle dve doze protiv delta soja“, navodi se u saopštenju.

Nivoi antitela posle treće doze bili su viši nego kod pojedinaca koji su ranije inficirani i prirodno se oporavili, a reč je o varijantama alfa, beta, delta i originalnom soju kovida-19, navela je AstraZeneka.

„Ohrabrujuće je videti da sadašnje vakcine imaju potencijal zaštite od omikrona posle treće buster doze“, rekao je Džon Bel jedan od istraživača s univerziteta Oksford koji je sproveo istraživanje.

Više nedavno sprovedenih studija u laboratorijama pokazuju da se broj antitela izgube naspram omikrona kada je reč o vakcinama Fajzer/Biontek i Moderna, i još više za vakcine Astrazeneka ili kineske vakcine Sinovak.

Fajzer/Biontek i Moderna su takođe nedavno objavili da treća buster doza znatno povećava imunitet preko antitela, ali nemaju podatke koliko dugo traje ta zaštita.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka