Sud: Vulin nije vređao upotrebnom izraza “Šiptari”

Kolumne i analize

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom se odbija tužbeni zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina zbog upotrebe termina „Šiptar“, navodi se u presudi koju je 22. decembra na Tviteru objavio Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

„Ovaj proces najbolje odslikava pravdu i pravosuđe u Srbiji i nedostatak hrabrosti da pravosuđe pred ministrom bude nezavisno“, kaže Mustafa za Radio Slobodna Evropa.

Presuda je, kako se navodi, doneta u septembru 2021. godine i njom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu doneta u decembru 2020.

Mustafa kaže da će se nacionalni savet, nakon ove presude, obratiti Ustavnom sudu Srbije.

Tužba nacionalnog saveta se odnosi na više izjava Aleksandra Vulina 2019. godine u svojstvu ministra odbrane u kojima je koristio za Albance uvredljiv termin „Šiptari“. Vulin je taj termin koristio i u kasnijim izjavama, podseća RSE.

On je u februaru izjavio, povodom presude Višeg suda, da niko Srbima ne može da zabrani da govore na svom jeziku, saopštilo je tada Ministarstvo unutrašnjih poslova.

RSE je u oktobru 2020. pisao da je Vulin za samo mesec dana dao šest izjava u kojima koristi ovaj termin.

Odgovarajući na poziv kosovske ministarke međunarodnoj zajednici da osudi njegove uvrede, Vulin je tada napisao da će Albance nastaviti da zove onako „kako oni zovu sebe“.

Mustafa ističe da nijedan ministar ne može da odredi jednom narodu ili manjini kako će nazivati sebe.

„Zakonom je regulisano da smo mi albanska nacionalna manjina, a ne šiptarska nacionalna manjina. Šiptar je pogrdno ime kojim se omalovažava albanska nacionalna manjina“, naveo je on.

Mustafa ističe i da je isti Apelacioni sud ranije donosio drugačije presude o istom pitanju.

Brankica Janković, poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti, donela je mišljenje 2015. godine da su dva domaća novinska tabloida prekršila Zakon o zabrani diskriminacije jer su Albance nazivali „Šiptari“ i tada je navela da je takvo obraćanje pripadnicima albanskog naroda uvredljivo.

Isti stav zauzeo je i Apelacioni sud krajem 2018. godine.

Ovaj sud potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi Anite Mitić, nekadašnje aktivistkinje nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, protiv lista Informer i u obrazloženju presude upotrebu termina “Šiptar” okarakterisao kao govor mržnje.

“Termin ’Šiptar’ smatra se politički nekorektnim i uvredljivim sadržajem u srpskom jeziku za pripadnike albanske nacionalnosti koji žive na Kosovu”, navodi se, između ostalog, u toj presudi Apelacionog suda, podseća RSE.

List Informer je u tekstu pod naslovom ’Fašisti napadaju’, objavljenom 19. januara 2017, između ostalog, za članove Inicijative mladih za ljudska prava upotrebljavao izraz ’soroševsko-šiptarski jurišnici’, kao i termin ’šiptarske vlasti’.

Zbog korišćenja uvredljivog jezika protiv ministra Vulina tužbu je podnela i nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), a pripremno ročište je održano u aprilu.

„Na ovaj korak Yucom se odlučio i zbog štete koju Aleksandar Vulin nanosi spoljnoj i unutrašnjoj politici Srbije, koja proklamuje poštovanje prava nacionalnih manjina”, navodi se u saopštenju ove organizacije iz oktobra 2020, podseća Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka