Janković: Pravosuđe je trebalo da reaguje na Vučićeve tvrdnje o prisluškivanju

Kolumne i analize

Nekadašnji zamenik zaštitnika građana, advokat Miloš Janković, izjavio je da je pravosuđe trebalo da reaguje na izjavu predsednika Srbije da je godinu i po dana bio nezakonito prisluškivan.

Janković je istakao da je predsednik Vučić poručio da su određena lica s kojima je komunicirao nepotrebno bila na merama. „To je veoma krupna optužba na račun pravosuđa, pre svega na zakonitost i pravilnost rada nadležnog sudskog organa koji je odredio mere prisluškivanja“, ocenio je bivši zamenik zaštitnika građana.

Dodao je da je predsednik priznao da komunicira s ljudima prema kojima su preduzete mere prisluškivanja. „Zar to nije dovoljan razlog našoj javnosti da se zapita gde smo i u kakvoj državi živimo“, kazao je advokat.

Janković je dodao da predsednik države nije bio direktno prisluškivan: „Naredbom suda prisluškivani su ljudi za koje je postojala sumnja da su izvršili određeno krivično delo, a ispostavilo se da je u kontaktu s tim licima bio i predsednik Srbije. Postavlja se pitanje zašto predsednik nije upozoren da je u kontaktu s licima koja su izvršila krivično delo“, kazao je on.

Izjave predsednika Srbije da je bio prisluškivan „samo dolivaju ulje na vatru u smislu stvaranja nepoverenja u institucije, pogotovo kada nadležne službe za to nisu znale, jer da su znale predsednik ne bi bio prisluškivan godinu i po dana“, ocenio je Janković.

Republičko javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo nisu odgovorili na zvanične zahteve agencije Beta za informaciju da li je u tim tužilaštvima pokrenut istražni postupak zbog „nezakonitog prisluškivanja“ predsednika Srbije.

SourceBeta
ViaBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka