Biber: Protivkandidat Vučiću mora biti neko ko ujedinjuje

Kolumne i analize

Još ne vidim da opozicija ima kandidata koji bi pobedio Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i verovatno će im biti potreban neki anti-Vučić, ličnost koja ujedinjuje, rekao je za Danas direktor Centra za proučavanje jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

Biber očekuje da će i u ovoj godini Srpska napredna stranka nastaviti da dominira političkim životom i bez izbora neće biti ni velikih političkih prekretnica, pa je to „važan period za opoziciju da se pripremi“.

Kada je reč o demokratskim izborima, on ocenjuje da će Vučić dozvoliti ono što bude morao ztato što je „u proteklih osam godina pokazao da ga zanima samo kompletna kontrola nad svim institucijama i medijima i da ga ne zanimaju fer i slobodni izbori, i to znači da ih neće svojevoljno dozvoliti“.

Smatra i da opozicija mora da izazove režim na izborima, „iako su nefer na duge staze“, jer, kako navodi, „režim se neće urušiti sam od sebe, niti će izbori biti u potpunosti fer i slobodni, osim ako pritisak nije jak“.

Prema Biberovoj oceni, „teško je zamislivo“ da će na sledećim izborima „doći konačni kraj SNS vlasti“, između ostalog i zato što ne vidi „koherentnu opoziciju koja može da ponudi alternativu“.

Biber smatra da postoji i problem u liderstvu srpske opozicije, iako ocenjuje da je „teško je biti opozicioni lider kada ste pod stalnim napadima tabloida i vladajuće partije“.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka