Lutovac o dolasku Lavrova: Za Evropu, ali ne protiv Rusije

Kolumne i analize

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da očekuje da će tokom predstojećeg sastanka s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati u vidu svoju obavezu da vodi politiku evropskih integracija.

Lutovac je ocenio da će Lavrov i Rusija imati u vidu da „nije Vučić proruski orijentisan, nego veliki broj građana“, ali i da je „veliki broj građana pre svega evropski orijentisan“, odnosno „za Evropsku uniju, ali ne i protiv Rusije“.

„Čak i kada Srbija donese odluke koje bi išle u pravcu usklađivanja njene spoljne politike sa spoljnom politikom EU, Rusija bi itekako vodila računa o tome da svojim protivmerama ne utiče loše na građane Srbije, nego da tim merama eventualno utiče na donosioce odluka“, smatra Lutovac.

On je istakao da je to cena koju moraju da plate donosioci odluka, jer oni moraju da donose odluke koje su u interesu građana i definisane strateškim dokumentima Srbije i da prihvate odgovornost zbog tih odluka.

Govoreći o predstojećoj poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca, Lutovac je rekao da građani Srbije očekuju od njega da će sa Vučićem razgovarati ne samo o usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, nego i o usklađivanju unutrašnje politike Srbije sa vrednostima i standardima EU.

Lutovac je rekao da građani Srbije nemaju toliku toleranciju prema nedostatku vladavine prava i slobode medija.

Ukazao je da je u Ustavu navedeno da je Srbija država zasnovana na evropskim vrednostima i ocenio da se ignorisanjem evropskih verdnosti i standarda narušava Ustav.

Lutovac je govoreći o izborima koji još nisu zvanično okončani iako su održani 3. aprila naveo da se ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu dešavalo, jer je to “vrlo zgodno za ono što je potrebno ovom režimu, da se nađe zgodna destinacija koja će omogućiti da se prolongiraju izbori” i da se ne konstituiše parlament.

Istakao je da Vučić nastavlja da se ponaša kao da izbora nije ni bilo, kao čovek koji kontroliše sve institucije.

Lutovac je predočio da će Vučić položiti zakletvu pred starim sazivom parlamenta što pokazuje gde se Srbija nalazi i zaključio da Vučić time želi da poruči da nije bitno da postoji vlada i parlament, već samo to da je on predsednik.

SourceFoNet

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka