Istraživanje: Za polovinu građana Rusija je u pravu

Kolumne i analize

Istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) pokazalo je da ogromna većina građana Srbije nije za uvođenje sankcija Rusiji, protivi se ulasku u NATO i ne bi priznala Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović je rekao da je to istraživanje je pokazalo da Srbije nije baš tako podeljeno društvo kako se smatra, i tvrdi da se druga istraživanja o sličnim temama mogu razlikovati za manje od dva procenta.

Istraživanje NSPM je pokazalo da 82,1 odsto građana ne podržava uvođenje sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, 6,9 odsto podržava, a 11 odsto građana nema stav.

Građani su rekli da prate situaciju u Ukrajini, i oko 49 odsto smatra da je Rusija u pravu, 6,1 misi da je to Ukrajina, stav nema 24 odsto, a za 21 posto građana niko nije kriv.

“Kada smo pitali ko je najviše kriv za sukob u Ukrajini, čak 68,7 odsto reklo je da je to NATO, Ukrajinu krivi 7,4, Rusiju 5,6, a nema stav oko 18 posto građana”, rekao je Vukadinović.

Ukazao je da je podrška ulasku Srbije u NATO “doživela minimum” i sada je pala na 5,4 odsto, a protiv ulaska u NATO je 87,2 odsto ispitanih.

Vukadinović je naveo da je samo pet odsto ispitanih reklo da treba priznati Kosovo u zamenu za članstvo u Evropsoj uniji, dok se oko 85 odsto ispitanih tome protivi.

“Ta opcija da treba priznati Kosovo zarad ulaska u EU nikad nije prešla 10 posto i pokazalo se da nije Srbija tako podeljena, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove nalaze”, rekao je Vukadinović i pozvao kolege istraživače da iznesu svoje nalaze o tim temama.

Predstavljeno istraživanje je pokazalo i da je podrška ulasku Srbije u EU konstantno pada, ali i da se oko te teme građani najviše kolebaju.

Vukadinović je rekao da je čvrsto opredeljeno samo 20 odsto anektiranih koji su za EU, ili oko 30 osto onih koji su čvrsto protiv, dok se svi ostali kolebaju i na njih utiču mediji ili neke izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nudimo nalaz oko kojeg treba otvoriti dijalog i ne predujudiciramo zaključke i odluke države, ali bi svaka država morala imati na umu ove nalaze”, rekao je Vukadinović i predložio raspravu u medijima s nacionalnom frekvencijom.

Istraživajem NSPM je utvrđeno i da nešto manje od polovine ispitanih (oko 46 odsto) smatra da Srbija ide u dobrom pravcu, dok 37,5 smatra da ne ide, te se ti procenti mogu smatrati i izrazom podrške vlasti i opoziciji.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka