Saracin podržao članstvo Kosova u SE: Stav Nemačke je jasan

Kolumne i analize

„Kosovo je u srcu Evrope i pripada Savetu Evrope“, nakon nemačkog ambasadora, podršku kandidaturi Prištine za članstvo u Savetu Evrope javno izneo i specijalni izaslanik ove zemlje za Zapadni Balkan, koji boravi u poseti Prištini.

„Stav Nemačke je jasan. Kosovo je u srcu Evrope i pripada Savetu Evrope. Juče sam uverio kosovsku ministarku spoljnih poslova, Doniku Gervalu, u našu podršku kandidaturi za članstvo“, napisao je danas Manuel Saracin na Tviteru.

Podršku Kosovu na putu ka Savetu Evrope, samo dan nakon predate prijave za članstvo, izneo je i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, ali i britanski ambasador, Nikolas Ebot.

S druge strane, dok je juče francuska ambasada u Prištini saopštila da odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao „suverenoj državi“, te da je budućnost Kosova da postane članica, ambasador ove države u Beogradu u istom danu je, govoreći o kandidaturi Prištine, kazao da je u pitanju jednostrana odluka, te da Francuska jednostrane odluke ne podržava.

Iz Stejt departmenta su, sa druge strane, povodom navoda srpskog predsednika – da je Kosovo zahtevom da se pridruži SE prekršilo odredbe Vašingtonskog sporazuma, poručili za Glas Amerike da su „Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete“.

Ovo je prva poseta Saracina Kosovu od stupanja na dužnosti specijalnog izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan februara meseca ove godine.

Saracin je pre dva dana posetio manastir Visoki Dečani, gde se sastao sa igumanom Savom Janjićem.

Izaslanik nemačke vlade, pre dolaska u Prištinu, početkom nedelje je posetio i Beograd, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

To je bila njegova druga poseta Beogradu za kratko vreme, a nakon što je prethodno takođe razgovarao sa srpskim zvaničnicima u sklopu delegacije nemačke ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Saracin je imenovan za izaslanika Nemačke za zapadnim Balkan početkom marta meseca. Ovo je prvi put da ova zemlja ima svog izaslanika za region.

SourceKossev

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka