Ivanji: Srbija mora da se opredeli – ili Kosovo ili EU

Kolumne i analize

Urednik portala Vreme Andrej Ivanji kaže da je uvek bilo jasno da “ako građani Srbije žele da zemlja bude u EU, moraće da biraju između Kosova i EU”, odnosno “i Kosovo i EU to nikad nije išlo, a sada u ovom globalnom sukobu, što jeste sukob u Ukrajini, ne možeš biti neopredeljen, ne može i Rusija i Istok i Zapad”.

On ističe da je jedan od velikih problema Srbije taj da „postoji taj narativ za spolja da je naš spoljnopolitički prioritet evropski put, a istovremeno svi tabloidi i mediji sa nacionalnom frekvencijom su širili prorusku i antievropsku politiku“.

“Zato je to problem kako da objasniš ljudima da hoćeš da uvedeš sankcije toj Rusiji koja nas sve vreme štiti. Odluka da Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, dakle teritorije na kojoj nema nikakve ingerencije – ili takva pozicija do kraja ili ulazak u EU, jedno isključuje drugo”, poručuje Ivanji.

Dodaje da je Srbija sebe “dovela u situaciju da ne vodi politiku iz ubeđenja, nego da reaguje na pritiske sa leva i desna”.

“To je dovelo do toga da Srbija nema nijednog jedinog saveznika u svetu, osim Orbanove Mađarske. Rusija jeste bila pravi saveznik Srbije, međutim, u ovoj situaciji, ako se Srbija priključi zahtevima EU i SAD, ko su joj saveznici?! Hoće li Srbija postati saveznik Zapada?! Oni će reći – ‘uspeli smo da ih uteramo, ali im ne verujemo'”, ocenjuje Ivanju.

Smatra da je Srbija mogla da vodi tu “čudnu imitiaciju Titove politike nesvrstanih” dok nije bila važna.

“U ovom trenutku više ništa nije nevažno, Srbija se vratila u fokus, zato što je jedna fleka u Evropi, kao ruska interesna sfera, postala je važna i zato taj pritisak raste”, navodi on.

Dodaje takođe da ne pamti da je Nemačka vršila tako jak pritisak na neku zemlju, kao što sad vrši na Srbiju, posetama brojnih visokih zvaničnika, a onda i odlaskom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlin, sve u kratkom roku.

“Vrlo je jasno da se traži da se reši pitanje Kosova, a to znači priznanje nezavisnosti Kosova”, ukazuje Ivanji. Govoreći o zahtevu Kosova da uđe u Savet Evrope (SE), kaže da je to još jedan presedan – da zemlja koja nije međunarodno priznata postane članica SE.

“Ali u ovako nenormalnim globalnim odnosima, biće još mnogo presedana, prisustvujemo seriji presedana”, ocenjuje Ivanji i dodaje da nije iznenađenje što su vlasti u Prištini pokušale da iskoriste situaciju koja je nastala ruskom invazijom na Ukrajinu i podnesu zahtev za članicu SE, kao i da računaju sa većinom u tom evropskom telu, jer 36 od 41 članice je priznalo Kosovo.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka