Todorović Štiplija: Srbija mora da počne da ispunjava obaveze

Kolumne i analize

“Iz izvora bliskim institucijama u Briselu čuli smo da zemlje koje nisu uskladile svoju bezbednosnu i spoljnu politiku sa EU ne mogu prisustvovati sasatancima na kojima se govori o spoljnopolitičkim i bezbednosnim temama Evropske unije. Srbija je svojom voljom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i obavezala se da želi da postane članica EU. I sva pravila koja su postavljena za članice tog kluba, Srbija konačno mora da krene da ispunjava. Oni koji ne žele da budu deo tog kluba neće biti ni pozivani na sastanke. Uostalom EU sama određuje koga će pozvati na sastanke, a koga neće”, kaže za Danas Nemanja Todorović Štiplija, direktor Centra savremene politike i portala European Western Balkans, komentarišući najave da će Beogradu biti zabranjeno prisustvo skupovima EU, ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

Obzirom da je Kosovo najavilo da će danas aplicirati za članstvo u Savetu Evrope i da je obezbedilo dvotrećinsku podršku, sagovornik Danasa kaže da Srbiji jedino preostaje da ubedi neke članice SE da povuku svoj glas.

“Oni radikalni mehanizmi napuštanja Saveta Evrope bili bi pogubni za građane Srbije, pre svega zbog evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, objašnjava Štiplija i dodaje da je Kosovo našlo načina da ubedi dve trećine članica Saveta Evrope da im je članstvo izuzetno potrebno. On napominje da je pristup evropskom sudu za ljudska prava, ali i GREK-u dobro za sve građane Kosova,ali i za Srbe sa KiM.

Na pitanje da li se prijemom Kosova u SE čini presedan, Štiplija kaže da je to tačno jer je Kosovo prva zemlja koju nisu priznale sve članice SE, ali da nije potpuno siguran da li Kipar priznaje Tursku i obrnuto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon radne večere u Briselu, rekao da je apliciranje Kosova za članstvo u Savetu Evrope „ne samo kršenje međunarodnog prava, nego i normi iz pojedinih sporazuma“, od Rezolucije SB UN 1244 do Vašingtonskog sporazuma.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka