Milan Antonijević: Aplikacija Prištine za Savet Evrope biće čitana kao kršenje Sporazuma

Kolumne i analize

Pravnik Milan Antonijević kaže da svaka tačka Vašingtonskog sporazuma i dalje obavezuje obe strane, dok ih jedna strana ne prekrši, a najava aktivnosti Kosova na prijemu u Savet Evrope, biće čitano kao kršenje sporazuma.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je prošle nedelje iz Berlina, posle sastanka sa namečkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO, ali i za Savet Evrope.

Ppolitički savetnik premijera Kosova Jeton Zuljfaj izjavio je da će se Kosovo prijaviti za članstvo u Savetu Evrope i da su obezbeđene dve trećine glasova, preneo je danas Kossev pisanje Gazete ekspres.

„Vašingtonski sporazum, koji je separatno potpisan 4. septembra 2020. sa prethodnom američkom administracijom je sporazum koji obavezuje i dalje sve strane koje su iz našeg regiona sedele u Beloj kući i to je činjenica, a od njega ne odstupa ni nova američka administracija. Ozbiljne države poštuju sve sporazume koji su zvanični, kojima je posredovala prethodna američka administracija ili druge države koje pomažu u procesu normalizacije odnosa. Ovo je poruka pre svega Prištini da je obavezuju svi sporazumi koje je potpisala ili parafirala prethodna Vlada ili kosovski predsednik i to se odnosi kako na Vašingtonski, tako i Briselski sporazum kome smo nedavno davali tačno devet godina. Isto važi i za ratifikaciju sporazuma iz Beča koju je sproveo prethodni saziv kosovske skupštine i time stavio tačku na demarkaciju sa Crnom Gorom“ navodi Antonijević.

On podseća na tačku Vašingtonskog sporazuma koja stavlja moratorijum od godinu dana na aktivnosti Srbije na „otpriznavanju“ Kosova, kao i godinu dana moratorijuma na koje se obavezala Prištine gde je garantovala da neće sprovoditi aktivnosti na prijemu u međunarodne organizacije.

„Iako je ovaj rok od godinu dana istekao prošle godine, možemo reći da je ova tačka i stavljena u Vašingtonski sporazum kako bi se sva pitanja rešila za pregovaračkim stolom, a ne u kuloarima Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, Uneska, kao i na putešestvijima naših ministara spoljnih poslova i visokih diplomata po zemljama koje teško možemo i pronaći na mapi, čak i mi koji smo imali jaku peticu iz geografije dalekih osamdesetih. Ukratko, svaka tačka Vašingtonskog sporazuma obavezuje obe strane, dok ih jedna strana ne prekrši, a najava aktivnosaqwti Kosova na prijemu u Savet Evrope, koliko god da bi to svima na Kosovu otvorilo put ka Evropskom sudu za ljudska prava, biće čitano kao kršenje sporazuma“ objašnjava Antonijević.

Kako zaključuje, „pregovarački sto je jedini put za rešavanje kosovske krize, a čekajući taj pregovarački sto, pomalo ohrabreni prvim susretom pod okriljem EU i Berlina pre neki dan, dobro je graditi i puteve koje je takođe predvideo vašingtonski sporazum, kao i „povezivanje“ tj. „connectivity“ koje podržava Evropska unija i sve druge veze koje će se praviti između naša dva, još uvek duboko podeljena društva, kako bi shvatili prednosti integracija i otvorenog Balkana, bilo da ga pišemo sa velikim ili malim O“.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka