„Besmrtni puk“ u Beogradu uz slovo „Z“ i poruke – „Živela Rusija“, „Živeo Putin“

Kolumne i analize

U Beogradu je održana manifestacija “Besmrtni puk” tokom koje je poručeno da su “Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije”. U šetnji učestvovali ruski ambasador, Nenad Popović, Dušan Bajatović… Reporterka N1 javlja da državni funkcioneri, koji su kod Spomenika oslobodiocima Beograda odavali počast, nisu želeli da daju bilo kakve izjave o odnosu Srbije prema Rusiji. Okupljeni su ruskom ambasadoru uzvikivali: “Ura”, “Živela Rusija”, “Živeo Putin”.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da su „Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije“ . Dodao je da je na današnji dan 9. maj, u Drugom svetskom ratu 1945. godine kapitulirala Nemačka i da se „sećamo najveće pobede u 20. veku“.

„Naše deke i bake su pobedili u ovom ratu zajedno sa našom braćom Rusima“, rekao je Popović.

On je dodao da današnja generacija ima obavezu da svim političkim sredstvima brani dve najveće vrednosti Srbije – slobodu i nezavisnost.

Građani okupljeni u povorci “Besmrtni puk” krenuli su od spomenika Vuku Karadžiću ka Novom groblju i Spomeniku oslobodiocima Beograda, gde je šetnja i završena.

Među njima su, osim Popovića bili i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, funkcioner Socijalističke partije Srbije i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović i funkcioner Dveri Ivan Kostić.

Na čelu kolone je bio veliki transparent “Besmrtni puk Beograd” i figura predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo “Z”.

Mnogi od okupljenih nosili su, kako je objašnjeno, slike svojih predaka stradalih u Drugom svetskom ratu, kojima je i namenjena ova manifestacija, kao i veliku trobojku koja istovetna i za Srbiju i za Rusiju.

Međutim, kako ističe reporterka N1, kritike koje se mogu da čuti je da je sama manifestacija “Besmrtni puk” izmišljotina Putina i da tokom nje šetaju ksenofobi i desničari koji mrze slobodu i Evropu.

Učesnici šetnje došli su do groblja Oslobodilaca Beograda gde su bili predstavnici ruske ambasade, predstavnici Belorusije i Kazahstana.

Nakon što su položeni venci i upisivanja u knjigu sećanja, kada je kroz kapiju izlazio ruski ambador učesnici “Besmrtnog puka” uzvikivali su “Ura”, “Živela Rusija”, “Živeo Putin”.

Niko od državnih zvaničnika tokom obeležavanja Dana pobede i polaganja venaca na više obeležja u Beogradu nije želeo da odgovara na novinarska pitanja, osim Andreje Mladenovića, koji predstavlja grad Beograd.

Na pitanje N1 da li je licemerno što se u Beogradu organizuje “Besmrtni puk” koji je u većini zemalja otkazan posle ruske agresije na Ukrajinu, Mladenović je rekao da je ono što grad slavi Dan Evrope, da je Beograd slobodarski grad i da nema veze s manifestacijom “Besmrtni puk” koju su pokrenule druge organizacije.

Ostali funkcioneri su, kako javlja reporterka N1, želeli da izbegnu da budu pitani za odnos prema Rusiji i kako je moguće da Ambasada Rusije učestvuje u organizovanju događaja pa i Besmrtnog puka. “Utisak je da pred formiranje vlade svi izbegavaju da se svrstavaju”, kaže naša novinarka.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka