Formirana Radna grupa za integraciju Albanaca u državne institucije

Kolumne i analize

Nakon sastanka marta u Bujanovcu u okviru društvenog dijaloga na temu zapošljavanja Albanaca u državnim institucijama, formirana je i posebna radna grupa koja će se time baviti, a kako je saopšteno iz Koordinacionog tela za jug Srbije, na prvom sastanku se razgovaralo o planovima, zadacima i delokrugu radne grupe.

Pored predstavnika državnih insitucija koji su učestvovali u društvenom dijalogu, u radu grupe će od sredine maja učestvovati i nezavisni ekspert čiji angažman je podržao Savet Evrope i Delegacija EU u Srbiji.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi uz uveravanje predstavnika svih državnih organa da postoji jaka politička volja za rešavanje svih zahteva u vezi sa integracijom Albanaca u državne institucije – navode iz Koordinacionog tela.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, ministarstava za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ta rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Nacionalnog saveta Albanaca i OEBS-a.

Iako čine skoro 30% stanovništva u Pčinjskom okrugu, Albanaca nema dovoljno na rukovodećim pozicijama i direktorskim mestima u javnom sektoru.

Koliko njih će u naredna tri meseca dobiti posao nije precizirano, ali se Vlada Srbije na to obavezela.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka