Četvrta doza u Srbiji – dostupna svima, preporuka da je stariji prime

Kolumne i analize

Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj četvrtu dozu vakcine protiv kovida mogu da prime svi građani.

Većina država koja je odobrila drugi buster navela je da je ovaj vid zaštite mogu da iskoriste samo određene grupe stanovništva, pre svega oni koji iz različitih razloga ili imaju oslabljen imunitet ili su u posebnom riziku da se inficiraju.

Istovremeno, podaci iz određenih ispitivanja iz Izraela potvrđuju da četvrta doza donosi „marginalnu“ korist zdravim mladim osobama.

Prema poslednjoj odluci nadležnih u Srbiji četvrtu dozu mogu da prime svi građani kojima je prošlo pet meseci od primanja treće doze.

Ipak, naglašeno je da bi ovaj vid zaštite pre svega trebalo da dobiju stariji od 60, osobe sa imunodeficijencijom i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Kada je data preporuka o trećoj dozi, tada je rečeno da bi bilo najbolje da to bude RNK vakcina. Ovoga puta takvo uputstvo nije dato.

„Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza“ piše u Stručno-metodološkom uputstvu koje se odnosi na vakcinaciju u Srbiji.

„Jasno je da ako počnemo da dajemo četvrtu dozu, to će biti za osobe kojima je ona neophodna – pacijenti sa teškim hroničnim bolestima, onima kojima je imunitet ugrožen, da se obezbedi da ne dospeju u bolnicu. Ne verujem da ćemo ići na masovnu vakcinaciju četvrtom dozom“, rekao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Blic je nedavno preneo da je do sada četvrtu dozu u Srbiji primilo 1.312 osoba, pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Batut. Kako je Danasu potvrđeno u petak, četvrta doza daje se na vakcinalnim punktovima u Beogradu, uključujući Sajam.

Četvrta doza prvo je odobrena u Izraelu, a potom i u pojedinim evropskim državama poput Danske. Među onima kojima je četvrta doza preporučena uglavnom se nalaze stariji i osobe čiji je imuni sistem inače oslabljen.

Da je četvrta doza pre svega potrebna starijima potvrdila je i prethodno pomenuta studija iz Izraela, na koju se Fajzer pozvao i čiji su rezultati prošle nedelje objavljeni u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

Ovom studijom bili su obuhvaćeni zdravstveni radnici – od njih 1,050, 154 je primilo kao četvrtu dozu Fajzer-Biontek vakcinu, a njih 120 Moderna vakcinu i to četiri meseca nakon treće doze.

Efikasnost četvrte doze Fajzer vakcine protiv zaražavanja bila je 30 odsto a Moderna vakcine 11 odsto.

Efikasnost vakcine protiv simptomatske bolesti je veća i za Fajzer iznosi 43 odsto, a za Modernu 31 odsto.

Autori istraživanja navode da njihovi podaci pokazuju da je četvrta doza vakcine bezbedna i donekle efikasna (pre svega protiv simptomatskog oblika bolesti).

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka