CDC: Efikasnost buster doze znatno pada nakon četiri meseca

Kolumne i analize

Efikasnost treće doze vakcine Fajzer i Moderna protiv koronavirusa znatno slabi četiri meseca nakon primanja dodatne doze, prema novoj studiji koju su objavili američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Nova studija zasniva se na podacima više od 241.204 poseta hitnim službama i 93.408 hospitalizacija odraslih sa simptomima kovida-19 u periodu od 26. avgusta 2021. do 22. januara 2022.

Efikasnost vakcina procenjena je na osnovu upoređivanja verovatnoće za pozitivni test na koronavirus između vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata i korišćenjem statističkih metoda za kontrolu za kalendarskiu nedelju, geografsko područje, uz prilagođavanje prema uzrastu, nivou lokalnog prenosa i karakteristikama pacijenata poput komorbiditeta.

Tokom perioda u kom je dominirao omikron efikasnost vakcina, u slučaju ispitanika koji su odlazili u hitne službe zbog simptoma nalik kovidu-19, bila je 87 odsto tokom prva dva meseca nakon treće doze, ali je pala na 66 odsto za četiri meseca.

Efikasnost vakcina protiv hospitalizacije bila je 91 odsto u prva dva meseca, ali je pala na 78 odsto  četiri meseca nakon treće doze.

“Otkriće da je zaštita koju pružaju vakcine, zasnovana na mRNK, oslabila u mesecima nakon primanja treće doze vakcine pojačava važnost daljnjeg razmatranja dodatnih doza za održavanje ili poboljšanje zaštite”, zaključili su autori.

Govoreći na brifingu u Beloj kući o kovidu, glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena Entoni Fauči rekao je da postoji mogućnost da će četvrta doza biti potrebna za podgrupe ljudi koji imaju slabiji imunoodgovor, kao što su starije osobe i imunokompromitovane.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je novo lečenje laboratorijski proizvedenim antitelima farmaceutske kompanije Lili nazvanima bebtelovimab.

Lek se primenjuje kao intravenska injekcija i dobio je zeleno svetlo za lečenje blagog do umerenog oblika kovida kod osoba starijih od 12 godina sa visokim rizikom od teškog oblika te bolesti.

Klinička ispitivanja tih antitela pokazuju da dobro deluju protiv omikrona.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka