Antitela najbolje deluju posle infekcije kovidom-19

Kolumne i analize

Broj antitela opada i kod prethodno zaraženih i kod vakcinisanih osoba, ali im se delovanje poboljšava samo posle infekcije, a ne vakcinacije, pokazalo je istraživanje izraelskog Medicinskog centra Šeba.

Istraživanje bi moglo da objasni zašto su prethodno zaraženi pacijenti, kako se čini, bolje zaštićeni od nove infekcije kovidom-19 nego oni koji su samo vakcinisani. Analiziran je imunski odgovor kod 130 oporavljenih pacijenata tokom jedne godine i upoređen sa 402 osobe koje su dva puta imunizovane Fajzer vakcinom, ali nikada nisu imale kovid-19.

Otkriveno je da je broj antitela mesec dana posle vakcinacije viši nego kod onih koji su se oporavili od bolesti.

Taj broj je medjutim opao brže u grupi vakcinisanih.

I mada je indeks avidnosti (kvalitet performansi antitela) u početku veći kod vakcinisanih nego onih koji su se oporavili od kovida-19 on se značajno ne menja kod vakcinisanih, ali raste postepeno kod oporavljenih pacijenta.

To bi moglo objasniti zašto će se duplo vakcinisane osobe koje se nikada nisu zarazile kovidom-19 verovatnije suočiti sa infekcijom posle pola godine.

Studija je takodje pokazala da su suprotno očekivanjima antitela oporavljanih pacijenata koji spadaju u grupu gojaznih sa indeksom mase tela 30 i većim viši u poređenju sa onim ispod 30 (prekomerne do normalne težine).

Od svih oporavljenih pacijenata kod 42 (36 odsto) javio se produženi kovid, uključujući uticaj na mentalno zdravlje (pet odsto), neoruloške (devet odsto), kardiovaskualne (pet odsto) i respiratorne (31 odsto) simptome.

Autori studije su zaključili da “iako se broj antitela smanjuje vremenom i kod pacijenta oporavljenih od kovida-19 i vakcinisanih osoba, kvalitet antela se povećava posle infekcije, a ne posle vakcinacije”.

“Ti rezultati pružaju specifične karakteristike imunskog odgovora koje mogu da objasne razlike u zaštiti od kovida-19 kod prethodni zaraženih i vakcinisinih ljudi”, zaključuje se u studiji.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka