Pokret „Novi 6. oktobar“ traži razrešenje predsednika Apelacionog suda u Beogradu

Kolumne i analize

Pokret „Novi 6. oktobar“ najoštrije osuđuje tri odluke Apelacionog suda u Beogradu koje je ova institucija u nekoliko dana pred kraj 2021. godine donela jednu za drugom i zahteva smenu Duška Milenkovića, predsednika Apelacionog suda u Beogradu.

Za to postoje tri razloga: prvo, puštanje Darka Šarića iz pritvora na slobodu koja mu je ograničena jedino “nanogicom” koju bi trebalo da nosi u vili u kojoj živi. Nadalje, poništenje presude kojom je na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne bio upućen bivši predsednik opštine Grocka koji je osuđen zato što je naložilo spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića. Treće, 30. decembra je potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković objavio da je Apelacioni sud potvrdio presudu kojom je osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zato što je kao poslanik branio nevinog čoveka tokom protesta u Vrbasu.

Takođe, Novi 6. oktobar protestuje i zbog, u medijima obelodanjene zloupotrebe izuzetno bliske veze između Duška Milenkovića i predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Dušana Agatonovića koju su ozvaničili na neobičan način (kumstvom) i koju zloupotrebljavaju tako što Agatonovićeve sudije iz Trećeg osnovnog suda u Beogradu donose protivzakonite, često političke presude koje Milenkovićeve sudije u Apelacionom sudu automatski potvrđuju.

Najmanje su tri razloga zašto Duško Milenković smesta mora biti razrešen funkcije.

On je predsednik jednog od najvažvijih sudova u zemlji mora biti vrhunski pravnik, a ne čovek koji je završio Pravni fakultet sa prosekom 6,7 nakon sedam godina studiranja. To je objavio portal „Krik“.

Drugo, potvrđivanje protivzakonitih presuda Trećeg osnovnog suda u Beogradu, u dogovoru s njegovim predsednikom Dušanom Agatonovićem, a o kome mediji izveštavaju, jeste krivično delo, narušava poverenje građana u pravosuđe, i nespojivo je sa tim da Duško Milenković nastavlja da obavlja funkciju predsednika Apelacionog suda, kao što je nespojivo sa tim da Dušan Agatonović nastavlja da obavlja funkciju predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu. 

Treće, postupanje u aferi Šarić, aferi paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i presuda Borislavu Novakoviću nespojivi su sa funkcijom predsednika suda čije sudije donose takve odluke, navodi se u saopštenju Pokreta.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka