Kineske kamere sa američke crne liste preko Srbije ušle na Kosovo

Kolumne i analize

Srbija je, preko svojih kosovskih institucija, kupila sistem video nadzora kineske kompanije pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), namenjenih za škole u 12 opština na Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Kako se vidi iz dokumentacije, sistemi za video nadzor kineske marke Dahua, koje Srbija nabavlja za škole na Kosovu, imaju i opciju prepoznavanja lica.

Dahua Technology je kineska firma koja se od 2019. godine nalazi na crnoj listi SAD zbog njihove povezanosti sa kršenjem ljudskih prava i kineskom kampanjom represije nad Ujgurima u kineskoj provinciji Sinđijang, prema američkom Ministarstvu trgovine.

Privremeni organ Opštine Gnjilane na Kosovu, kojim upravljaju srpske strukture, 16. decembra sklopio je ugovor za nabavku ovog video nadzora sa firmom Neva Company 2020 DOO, sa sedištem u Ranilugu, takođe na Kosovu.

Prema ugovoru, firma se obavezala da u roku od 30 dana isporuči, montira i pusti u rad opremu za video nadzor.

Sredstva su, kako se vidi iz dokumentacije, obezbeđena odlukom Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije. Vrednost potpisanog ugovora je oko 39.000 evra (4.587.480 dinara).

Kako se vidi iz dokumenta kojim se definiše specifikacija nabavke, koji je deo šireg paketa objavljenog na zvaničnom portalu javnih nabavki u Srbiji, privremeni organ opštine Gnjilane nabavlja 30 komada osmokanalnog snimača Dahua DVR.

U karakteristikama se, između ostalog, navodi “prepoznavanje lica”. Kako se objašnjava, to je “tipična tehnologija” koja se koristi u raznim aplikacijama, a omogućuva pretragu ili identifikaciju pojedinaca.

Takođe, predmet javne nabavke je i 196 komada Dahua Bulet Kamera rezolucije pet megapiskela, 30 hard diskova i 9.000 metara kabla.

Kako se takođe vidi, oprema se kupuje za ukupno 30 objekata, koji obuhvataju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u 12 opština na teritoriji Kosova.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo do objavljivanja teksta nije odgovorila na pitanja RSE da li je o nabavci obavestila kosovske vlasti, gde će tačno oprema za nadzor biti instalirana i u koju svrhu će se koristiti.

Srbija i dalje iz svog budžeta izdvaja desetine miliona evra godišnje za finansiranje paralelnih institucija i realizaciju svojih aktivnosti na Kosovu.

Kineska Dahua Technology je među kompanijama koja je pod sankcijama SAD.

Kako se navodi, američke vlasti su 2019. navele da je Dahua među kompanijama na listi kojima je zabranjeno da posluju sa američkim kompanijama.

„Konkretno, ovi entiteti su umešani u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe u sprovođenju kineske kampanje represije, masovnog proizvoljnog pritvaranja i visokotehnološkog nadzora nad Ujgurima, Kazahstancima i drugim pripadnicima muslimanskih manjinskih grupa u Sinđijangu”, navelo je u oktobru 2019. Ministarstvo trgovine SAD, preneo je Bloomberg.

Predsednik privremenog opštinskog organa Gnjilane, koji finansira Beograd, Saša Milošević, nije bio dostupan za izjavu oko nabavke video nadzora, kineske marke Dahua.

Nije odgovorio ni Davor Petković, načelnik Kosovsko pomoravskog okruga, koji obuhvata opštinu Gnjilane, a koji takođe funkcioniše u sistemu Srbije.

Kompanija registrovana u Srbiji, ne i na Kosovu

Neva Company 2020 DOO sa kojom je sklopljen ugovor o nabavci i instalaciji sistema za video nadzor registrovana je u Agenciji za privredne registre Srbije 10. septembra 2021. samo tri meseca pre nego što joj je putem javne nabavke dodeljen posao.

RSE je stupio u kontakt sa Milošem Đorđevićem iz Raniluga koji je potvrdio da je vlasnik ove firme, iako u registru u Srbiji stoji da je to Milena Đorđević.

Miloš Đorđević nije želeo da daje bilo kakve dodatne informacije uz obrazloženje da je zauzet, te da će na pitanja odgovoriti mejlom. Do objavljivanja ovog teksta, odgovori nisu stigli.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka