Studija: Soj omikron uspešno izbegava imunitet stečen preležanim kovidom

Kolumne i analize

Prema prvom istraživanju koje se bazira na podacima sa terena, omikron ima znatnu sposobnost izbegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama drugim sojevima kovida-19.

Nalazi pokazuju da bi novi soj mogao da prouzrokuje novi talas infekcija, čak i među populacijama sa visokim nivoom antitela. Stručnjaci afričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da bi ovi rezultati mogli da imaju značajne posjedice na javno zdravlje.

„Još uvek nije poznato da li omikron može da zbegne imunitet koji je nastao nakon  vakcinacije“, navode naučnici u studiji.

Stručnjaci su analizirali skoro 2.8 miliona potvrđenih slučajeva zaraze kovidom-19 u Južnoj Africi od marta 2020. i otkrili da je 35.670 osoba bilo ponovno inficirano kovidom.

Studija pokazuje da je opasnost od ponovne zaraze tokom talasa podstaknutih sojevima beta i delta bila manja nego tokom prvog talasa koji je izazvao soj otkriven u Vuhanu.

Dakle, lakše je bilo ponovo zaraziti se kovidom-19 tokom prvog talasa pandemije nego kada su se pojavili sojevi beta i delta. Nasuprot tome, rizik ponovne infekcije omikronom je 2,4 puta veći nego u prvom talasu.

 „Pronašli smo dokaze o značajnom i kontinuiranom povećanju rizika od ponovne infekcije koji je vremenski povezan sa pojavom soja omikron u Južnoj Africi. Ti nalazi ukazuju na to da ovaj soj ima tu prednost da ponovo inficira one osobe koje su već preležale kovid“, navode naučnici.

„Mogućnost izbegavanja imuniteta stečenog prethodnom infekcijom, bez obzira na to da li može soj omikron da izbegne i imunitet dobijen vakcinacijom, ima važne implikacije za javno zdravlje u celom svetu“, dodaju.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka