Olga Manojlović Pintar: “Carevo novo odelo” je slika našeg predsednika

Kolumne i analize

Istoričarka Olga Manojlović Pintar misli da će mural Ratku Mladiću biti uklonjen jer se kosi sa nekoliko zakona i sa osnovnim etičkim principima svakog društva – da zločinci budu kažnjeni, i da ne smeju da budu afirmisani u javnom prostoru. Ne veruje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kad kaže da ne zna šta su Narodne patrole, neformalna grupa koja je u proteklom periodu presretala migrante i ometala novinare u radu.

Navodi da je bajka “Carevo novo odelo” zapravo slika predsednika Srbije.

Istoričarka je, komentarišući događaje oko murala Ratka Mladića na Vračaru, rekla da joj sve izgleda dramatično, ali i da je ovo važan trenutak – u kom se pokazuje kojim putem će Srbija krenuti. „Sve ono što se dešava oko ovog murala je jedan pokazatelj snažnog trenda zatvaranja Srbije i definisanje sve snažnije lične vlasti predsednika“, ocenila je ona.

Kako kaže, mural Mladića u Njegoševoj je samo jedan u nizu markera koji se podižu na teritoriji Srbije i Republike Srpske, navodeći da u poslednjih 10 godina gotovo da nema grada, sela koji nije dobio mural nekog od ratnih zločinaca iz devedesetih, a da su mnogi dobili spomenik. Podsetila je da se u Bloku 45, od dana njegovog hapšenja, nalazi se mural Radovanu Karadžiću.

Ocenjuje da je jasno da je ovo način da se ideja o nekažnjivosti ratnih zločinaca proširi u javnom prostoru i da se nešto što je zločin afirmiše kao da nije, a da se uspostavi jedna nova intepretacija istorije. Odgovornost je, kaže, na svima nama što se nismo suprotstavili procesu negiranja i poništavanja zločina, dodajući da ipak postoji gradacija i u toj odgovornosti.

Ne veruje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kad kaže da ne zna šta su tzv. Narodne patrole.

„Ta bajka koja se zove „Carevo novo odelo“ je zapravo slika našeg predsednika koji sve vreme priča jedno, a društvo u neverici vidi koliko je to netačno, ali nema hrabrosti da izgovori da se radi o lažima. Osim onog deteta koje kaže „pa car je go“ – kod nas nekoliko hrabrih aktivista i političkih pokreta“, navela je.

Na pitanje da li će mural biti uklonjen, navodi da misli da mora, dodajući da ne postoji vlast koja može da ostavi takav simbol na zgradi. „Lepo je predsednik rekao – taj mural se kosi i sa komunalnim zakonima i zato mora da bude uklonjen“, kaže, podsećajući da stambenim zajednicama stižu i kazne ako takve stvari ne uklone. Kosi se i sa Krivičnim zakonikom ove države, sa međunarodnim krivičnim pravom i pravnim principima i kosi se sa osnovnim etičkim principima svakog društva – da zločinci budu kažnjeni, i da ne smeju da budu afirmisani u javnom prostoru.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka