Veljanovski: U izmenama krivičnog zakonika delikt mišljenja u nagoveštaju

Kolumne i analize

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski kaže je da se boji da u odredbama izmena krivičnog zakonika postoji intencija da se smanji mogućnost kritičkog mišljenja, koje se inače stalno kod nas poistovećuje sa uvredom.

On je naglasio da predstavnici vlasti izjednačavaju to kad oni nekoga napadaju, na primer novinare i one koji ne misle isto i kada neko iz opozicije napada njih. “To nije isto”, rekao je on za N1 i dodao da onaj ko je na vlasti ima mnogo veću odgovornost da bira reči.

List „Nova“ objavio je tekst pod naslovom „Vlast hoće da zapuši usta svima“ o tome da je Ministarstvo pravde predložilo izmene krivičnog zakonika, prema kojima ko ugrozi spokojstvo lica koje je objavilo informaciju od javnog značaja vređanjem zlostavljanjem ili drskim ponašanjem, mogao bi da ide u zatvor do godinu dana.

Veljanovski je, komentarišući taj tekst, ocenio da je teško u ovom slučaju dokazivati šta je drskost i podsetio da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ima ogromnu količinu primera suđenja gde su uglavnom države donele presude protiv medija i novinara koji su pojačano kritikovali nosioce javnih funkcija, a da je najveći broj presuda tog suda donet – u korist medija i novinara.

„Nema sumnje da u nagoveštaju imamo vrstu delikta mišljenja“, rekao je Veljanovski o najavljenim izmenama zakona.

On je ocenio i da je javna rasprava o tim izmenanama koja je trajala samo 20 dana veliki problem i da se boji da je to jedan od primera zakona o kojima će se tek kada bude usvojen voditi velike rasprave, a do tada njegova primena može da stvori veoma neprijatne posledice za nekoga.

Ukazao je i na činjenicu da se kod nas uzbunjivač koji otkrije anomaliju u društvu proglašava neprijateljem, a da postoje i intelektualci i kvaziintelektualci koji kritiku te pojave u sopstvenoj zemlji nazivaju antišovonizmom. „Svako ko javno govori o onom što nije dobro u zemlji doprinosi da se uspostavi bolji poredak, dakle, njegova namera je dobra“, dodaje.

On je naglasio i da u izmenama krivičnog zakonika kao krivično delo može da bude okarakterisano mišljene o iznetom mišljenju a to ne bi smelo da bude upisano u zakonski tekst jer je to suzbijanje slobode izražavanja i direktno je suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka