Radovanović: Kovid propusnice – skandalozno zakasnela mera

Kolumne i analize

Uvođenje kovid propusnica na način na koji je to uradila vlast u Srbiji je simbolična mera koja neće uticati na učestalost oboljevanja, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović.

“To je skandalozno kasno doneta mera i to je šminkanje mrtvaca”, rekao je Radovanović. Osvrnuviši se na izjavu premijerke Ane Brnabić da “ne veruje u mere”, rekao je da je u pravu utoliko što ne veruje u onakve mere kakve je donela – “besmislene”.

Radovanović je ocenio da najveći deo populacije “nema predstavu koliko je tragično ono što se dešava u ovom petom talasu”. “Nije više u pitanju da li će vlast da se ponaša državnički ili politikantski, ovo je pitanje masovnog ubistva i koliko dugo će to da se toleriše”, rekao je doktor.

On smatra da se prvo ne uvode mere “da se ne iritiraju građani – a to što umiru nema veze”, a onda se donese besmislne mere.

Prema njegovim rečima, sad je za mere ključno kako će da utiču na rejting vlasti.

“To je toliko sramno, da se rukovodite takvim razlozima u ovakvoj situaciji”, kazao je Radovanović.

Dodaje da je sistem birokratizovan i da je odgovornost nepotrebno podeljena između nekoliko timova, “tako da na kraju niko ne bude odgovoran”.

Ponovio je da se brojevi zaraženih i umrlih skrivaju i naveo da je umrlo oko 30.000 ljudi.

Na pitanje da li se možda vlast boji da će zbog mera da izbiju neredi kao u Sloveniji, kaže da bi u tom slučaju bilo pitanje ko je te ljude dezinformisao i ko je dozvoljavao da na TV sa nacionalnom frekvencijom dolaze “manipulanti koji iz nečasnih razloga sluđuju narod”.

Dodao je da je nemoralno da lekar dolazi nevakcinisan na posao i zaražava druge, što se “kosi i sa lekarskom etikom i sa zdravim razumom”. “Bilo je normalno da vakcinacija bude obavezna, pogotovo što smo imali vakcine, i tu moramo da pohvalimo našu vlast. Vakcine su bile tu, ali izostao je drugi deo – zdravstveno prosvećivanje”, naveo je Radovanović.

Upitan koliki treba da bude obuhvat vakcinacije da bi u Srbiji nastao kolektivni imunitet, kaže da je to 85 odsto stanovništva.

“Kad bismo došli do 85 odsto, mogli bi da se otvorimo”, kazao je epidemiolog.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka