Istraživanje: Nepoverljivost prema vakcinama plod Vučićevog populizma

Kolumne i analize

Profesor Nikolas Ejdar sa Novog Zelanda i direktor Centra za bioetičke studije Vojin Rakić predstavili su u koautorskom članku koji je objavio australijski ABC Njuz prve rezultate zajedničkog istraživanja različite dinamike vakcinacije u Australiji i Srbiji.

Autori studije konstatuju da su Australija i Srbija vakcinisale približno isti procenat stanovništva, s tom razlikom što je Srbija, kako navode u članku na ABC Njuzu, zadivljujuće brzo nabavila vakcine i jedno vreme bila ispred Australije.

Vakcinacija u Srbiji gotovo stala, u Australiji se ubrzava

Ejdar i Rakić ocenjuju da je vakcinacija u Srbiji zatim gotovo stala, dok se u Australiji sve vreme ubrzava. Razlog za to, navode autori, leži u činjenici da je nepoverljivost prema vakcinama u Srbiji zastupljenija kod znatno većeg dela populacije nego u Australiji.

Izrazitu nepoverljivost kod neobično velikog procenta populacije Srbije dvojica naučnika objašnjavaju prvobitnom državnom propagandom u Srbiji da je virus ili bezopasan ili nepostojeći (navode se i reči pulmologa Nestorovića), kao i „populističkim, antizapadnim stavovima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji uključuju čak i nepoverenje prema medicinskim dostignućima Zapada“.

Osim toga, kako tvrde autori, Vučić je pristalica teorija zavere koje lansira na medijima koje kontroliše. Te teorije uključuju i nepoverenje prema medicini i nauci uopšte, pa i prema vakcinama, dodaje se u članku.

Za razliku od Srbije, primećuju Ejdar i Rakić, u Australiji se nije vodila kampanja protiv vakcinacije, već se, naprotiv, vodi intenzivna kampanja u prilog vakcinaciji. To objašnjava, tvrde autori, zašto će Australija dostići kolektivni imunitet dosta brzo, dok su „posledice Vučićeve populističke politike katastrofalne po javno zdravlje građana Srbije“.

Autori istraživanja smatraju da kada se jednom usade u razmišljanje ljudi određene teorije putem intenzivne propagande, pa čak i kada su te teorije antinaučne i očigledno u suprotnosti sa činjenicama, veoma teško je građane ubediti da je netačno ili čak i besmisleno sve to što su slušali godinama.

„Zato bi uspeh istinske kampanje u prilog vakcinacije u Srbiji, čak i kada bi se ona vodila, bio upitan. S druge strane, kampanja u prilog vakcinacije u Australiji nailazi na relativno plodno tle“, zaključuju Ejgar i Rakić.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka