Vlast u Subotici: Fondacija osuđenog zločinca ispunila uslove za rad

Kolumne i analize

Gradska uprava Subotice saopštila je da je fondacija “Kapetan Dragan”, koju vodi Dragan Vasiljković u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, ispunila sve uslove za dobijanje poslovnog prostora u centru tog grada na severu Srbije.

To je odgovor lokalne vlasti na poziv opozicione Demokratske stranke (DS), ali i pojedinih pripadnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), da se oduzmu prostorije fondaciji koja trenutno vodi kampanju za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Gradska uprava Subotice u saopštenju 26. avgusta navodi da se Fondacija „Kapetan Dragan“ novembra prošle godine obratila subotičkoj Službi za poslovne prostore, te da je nadležna komisija istog meseca jednoglasno dodelila prostorije toj fondaciji u jednoj od centralnih gradskih ulica.

Opoziciona Demokratska stranka je ove sedmice zatražila od Gradske uprave da raskine ugovor sa fondacijom koju vodi Dragan Vasiljković, bivši vođa paravojne formacije „Knindže“ koja je delovala na ratištima u Hrvatskoj.

Nedavno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici fondacije pokrenuta akcija za pomilovanje Zvezdana Jovanovića, bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije, koji je osuđen na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac atentata na premijera Srbije i predsednika DS-a Zorana Đinđića 2003. godine.

Na stranici fondacije mogu se naći majice sa likom Zvezdana Jovanovića i porukom „Sloboda za heroja“.

Dragan Šormaz, poslanik vladajuće SNS, koja je i na čelu subotičke vlasti, pozvao je 22. avgusta tužilaštvo da reaguje. „Ja ne znam šta je za hapšenje, suđenje, zabranu delovanja ako ovo nije?”, napisao je, između ostalog, Šormaz na Tviteru. To je ujedno bila i jedina reakcija iz naprednjaka po ovom pitanju.

RSE je posredstvom mejla pokušao da dobije komentar od Fondacije “Kapetan Dragan”, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao. Na broj telefona koji je ostavljen na Fejsbuk stranici fondacije niko se nije javio.

Dragan Vasiljković je juna 2018. pred sudom u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina po komandnoj odgovornosti u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine.

Kao ciljevi fondacije, između ostalog, se navodi “promovisanje i zaštita ljudskih, građanskih i manjinskih prava građanima Srbije i pripadnicima srpske nacionalnosti, kako u zemlji, tako i širom dijaspore”.

Među članovima Upravnog odbora fondacije je Dragoslav Bokan, nekadašnji osnivač paravojne jedinice “Beli orlovi”, koja je učestovala na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Kako se može videti na zvaničnom sajtu, član Vasiljkovićeve fondacije je i Radomir Počuča, bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP Srbije i borac na strani proruskih separatista na ratištu u Ukrajini.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka