Napadi Vučićevog režima na medije i NVO biće sve snažniji

Kolumne i analize

Više od 60 profesionalnih medija i nevladinih organizacija uputili su pismo ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić u kojem je pozivaju da osudi i spreči napade koje nad njima sprovodi vlast i prorežimski mediji.

Kamapanja protiv objektivnih medija i NVO pojačana je nakon što je društvena mreža Tviter označila pojedine srpske medije kao medije koji sarađuju sa Vladom Srbije.

Nakon tog poteza Tvitera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić branio je provladine medije rečima: “Nego s kim će da sarađuju? Sa tajkunima i lopovima?”.

Odmah je usledilo i “istraživanje” provladinog tabloida Srpskog telegrafa, u kojem tvrde da su nezavisni mediji, poput N1, Danasa, KRIK-a i CINS-a, kao i pojedine NVO, dobili milione od ambasada i iz sumnjivih fondova.

I dok ministarka Čomić uporno ponavlja da je čvrst stav njenog Ministarstva da ne komentariše izjave o izjavama, a da je za napade na novinare iz skupštinskih klupa odgovornost na predsedavajućem parlamenta, oglasila se poverneica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je nedopustivo nazivati medije domaćim izadjnicima.

Reagovao je i američki ambasdor Entoni Godfri, rečima da je uznemiren obeležavanjem novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta: „To je opasno. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani“ rekao je Godfri.

“Profesionalni mediji i organizacije civilnog društva (OCD) ponovo su meta žestoke kampanje koju je, po ustaljenom običaju, poveo predsednik Republike, a nastavili mediji pod njegovom kontrolom. Predsednik Vučić izneo je brojne neistine o radu organizacija civilnog društva u Srbiji, optužujući ih da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna”, navodi se u pismu ministarki Čomić.

Kako se ističe, jedna od najopasnijih, potpuno netačnih, izjava predsednika je optužba da organizacije civilnog društva ne plaćaju porez i da su se bunile kada je trebalo da ga plate.

“Za razliku od provladinih medija, poput PINK-a, OCD u Srbiji plaćaju poreze i doprinose, podnose izveštaje Agenciji za privredne registre i nikada se nisu bunile protiv toga. Pošto je ovaj podatak sigurno poznat predsedniku Republike, prinuđeni smo da zaključimo da je u pitanju loša namera i još jedan u nizu koraka ka uništenju dela društva koji se bori za demokratiju i vladavinu prava”, navodi se u pismu.

Potpisnici pisma pozivaju predstavnike stranih vlada i međunarodnih organizacija da se odrede prema ovoj i svim drugim kampanjama koje se vode protiv slobodnih medija i civilnog društva.

Potpisinici pisma ministarki Gordani Čomić u kojem od nje traže da osudi napade na profesionalne medije i NVO su: Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija “Sloboda štampe”, Senta , Udruženje Žene za mir, Leskovac, UG Centar građanskih vrednosti, Subotica, Novi optimizam, Centar za održive zajednice, Novi Sad, Glas Šumadije, Tok21, Radio Zlatousti, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za razvoj lokalnih medija, Društvo “Koraci”, iRevolucija, Media i reform centar Niš, Urban-In, Centar za razvoj i demokratiju juga Srbije, Regionalna informativna agencija JUGpress, Centar za evropske politike, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, PROTECTA, CINS, Asocijacija Duga, NUNS, Fondacija Iskorak, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, TRAG fondacija, CRTA, NDNV, Novosadska novinarska škola, Podrinske Šabac, Odbor za ljudska prava Niš, Ozon Media, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Slavko Ćuruvija Fondacija, Fondacija za mlade Obrenovca, BIRODI, YUCOM, EPUS, Fondacija Jelena Šantić, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Partneri Srbija, CANVAS, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, Impuls Tutin, Business Info Group, Nova ekonomija, FoNet, Peščanik, Danas, City Smart, Da se zna!, Omladinski centar CK13, VREME, Cenzolovka, NIN, Res Publica Kragujevac, Biopolis/Centar za biopoliticku edukaciju, Bečejsko udruzenje mladih, Europolis, Forca Požega, Centar za kriznu politiku i reagovanje, CESID, Praxis, Radio Koprijan i FemPlatz.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka