Fascinacija srpske vlasti siledžijama i kriminalcima

„Političaru može da se dogodi da mu slučajno priđe neki kriminalac i da se slika sa njim, a da, pritom, taj političar zaista pojma nema o tome ko je ta ličnost. Ali, postoji jedna sasvim druga situacija a to je da vi neprekidno viđate pojedine političare sa tim polusvetom“, kaže psiholog Žarko Korać.

Kolumne i analize

U odgovoru na pitanje kako doživljava činjenicu učestalosti objavljivanja fotografija pojedinih predstavnika vlasti sa ljudima iz kriminalnog miljea, poput poslednjeg slučaja pojavljivanja ministra policije, Aleksandra Vulina u zagrljaju s bivšim vođom navijača FK Rad, osuđivanog zbog posedovanja oružja, sociolog Jovo Bakić slaže se sa Žarkom Koraćem, navodeći da u načelu opravdanje Vulina da nije znao sa kim se fotografiše može da bude i iskreno i istinito, jer zaista ljudi mogu da priđu političarima ili javnim ličnostima kako bi imali fotografiju s njima.

Problem je, ističe Bakić, u tome što ni Vulinu ni njegovom šefu Aleksandru Vučiću “čovek ništa ne može da veruje, jer su često hvatani u laži”.

Portal Nova.rs objavio je pre dva dana fotografiju na kojoj se vidi Aleksandar Vulin zagrljen sa Vladimirom Kovačevićem Kovačem, nekadašnjim vođom navijača FK Rad i licem hapšenim za nelegalno nošenje oružja, konkretno automatskog pištolja marke „škorpion“.

Vulin se “odbranio” odgovorom da nije znao o kakvom čoveku je reč, ali ostaje pitanje kako je moguće da se pojedini najviši državni zvaničnici nalaze na mestima gde se pojavljuju kriminalci i to oni koji su raspoloženi da upravo sa njima naprave srdačne fotografije i ovekoveče te trenutke obostrane naklonosti.

„Od Vulina me više ništa ne iznenađuje. To mislim doslovno. Njegovo mišljenje, ponašanje, fotografije sa bazena i skupih hotela, fotografije sa kriminalcima…, za mene uopšte nisu iznenađenje. On je ušao u posebnu kategoriju čoveka na političkoj sceni koji će da kaže i uradi bilo šta što trajno šteti državi“, kaže Žarko Korać.

Prema rečima Koraća, paradoksalno, ali Srbija nikada nije imala nijednog predsednika koji bi se slikao sa vođama navijača, odnosno kriminalaca koji koriste te tribine da ostvaruju kriminalne poslove. Čak ni Milošević to nije radio, ističe Korać, a svakako nije Đinđić, Koštunica ili Tadić.

„To je jedna trajna karakteristika vrha aktuelne vlasti, ta fascinacija grupama navijača. Dakle, imamo šefa države koji je fasciniran navijačima. Svaka slika sa tim vođama navijača pokazuje jednu nezdravu fascinaciju siledžijama i kriminalcima“ zaključuje Žarko Korać.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka