Predsednici Visokog kasacionog suda ne smeta povezivanje s Vučićem

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je da joj ne smeta šta o njoj pišu mediji "iako su to uglavnom potpune neistine", odgovarajući na pitanje da li joj smeta to što je pojedini mediji povezuju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kolumne i analize

Takođe je kazala da joj ne smeta to što je predsednik Vučić pominje. „Posao sudije je javan posao. Ne smeta mi ništa što mediji objavljuju, iako su to uglavnom potpune neistine, ali sam na to već navikla još od Prvog opštinskog suda, kao što mi ne smeta ni da me bilo ko pominje. Ne razumem čak ni kako bi to sve uopšte moglo da utiče na moj rad“, rekla je Vasović u intervjuu za Istinomer.

Upitana kakav efekat može da imati kada javnost komentariše presudu, kao što se dogodilo nedavno sa VKS i presudom Darku Šariću, rekla je da sudiju koji ima integritet, iskustvo i znanje „ne sme da poremeti nikakvo komentarisanje odluke, niti eventualni senzacionalizam koji se želi postići komentarima“.

„Kada se odlukom Vrhovnog kasacionog suda konstatuje da je odlukama nižestepenih sudova povređen zakon, to ne znači nezakonit rad sudije ili suda, jer je to druga tema, nezakonit rad sudije je propisan Krivičnim zakonikom kao krivično delo kršenje zakona od strane sudije. Primećujem da je i sve manje novinara koji prave tu razliku, a ona je ogromna“, rekla je ona.

Ona je kazala da VKS čeka da radna grupa, u koju su uključena i strukovna udruženja, dostavi konačan tekst predloga amandmana na Ustav Srbije, nakon čega će se VKS izjašnjavati o njima.

Na pitanje koliko je Srbija daleko od vladavine prava, posebno kada govorimo o pravosuđu, rekla je da to pitanje obuhvata sve tri grane vlasti i da se ne može govoriti pojedinačno o bilo kojoj od njih.

„Ne želim da komentarišem nešto što bi lako moglo biti stavljeno u politički kontekst. Ja sam sudija“, rekla je Vasović.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka