Haški osuđenik postao počasni građanin niške opštine

donela je odluku da penzionisani general Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, bude proglašen počasnim građaninom te niške gradske opštine.

Kolumne i analize

„Predložili smo odbornicima general pukovnika Vladimira Lazarevića za počasnog građanina naše opštine jer je to skroman, pošten i čestan čovek, koji je neizmerno odan svojoj porodici, zavičaju i otadžbini. Hrabar je i požrtvovan vojskovođa koji je dosledno sledio svoja visoko profesionalna, vojnička, patriotska i ljudska uverenja. U svakom iskušenju spreman je da preuzme isključivo ličnu i profesionalnu odgovornost i time odbrani čast naciji i državi“, rekla je predsednica GO Pantelej Nataša Stanković n poslednjoj sednici Skupštine, obrazlažući predlog, a prenosi portal Jugpress.

Grad Niš je generalu Lazareviću odao priznanje i 2019. godine, kada je na Dan pobede nad fašizmom 9. maja, tokom zvanične gradske proslave, prevodio marš „Besmrtnog puka“, a potom se obratio okupljenima na centralnom trgu.

On je tada kazao da je osnovna poruka marša “mrtve heroje i žrtve odbrane zemlje ne zaboravite, a žive poštujte“, i lično poručio: “neka iza svih naših generacija ostaju duša, obraz i dobra dela“.

Lazarević je bio i komandant Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije, njegova vojnička biografija bila je bez mrlje do rata na Kosovu 1999, a u javnosti je važio za stručnog, iskusnog i „narodnog“ generala. Haškom tribunalu se dobrovoljno predao 2003, nakon podizanja optužnice protiv njega, a 2009. je osuđen na 15 godina zatvora, da bi mu kazna kasnije bila umanjena za godinu dana.

U haškoj presudi je navedeno da je osuđen po komandnoj odgovornosti za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela, izvršena sa ciljem proterivanja Albanaca sa Kosova.

On je, navodi se u presudi, svojim delovanjem u komandovanju snagama Vojske Jugoslavije koje su mu bile podređene, obezbedio praktičnu pomoć, podstrek i moralnu podršku onim pripadnicima vojske za koje je znao da nameravaju da počine deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva.

Na slobodu je pušten 3. decembra 2015, posle odsluženja dve trećine kazne. Vratio se u zemlju Vladinim avionom, u pratnji tadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, a na niškom aerodromu dočekali su ga ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, vladika raško-prizrenski Teodosije, načelnik Generalštaba LJubiša Diković, gradski zvaničnici i više stotina građana.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka