Kandidat za republičkog tužioca tvrdi da je nezakonito diskvalifikovan

Miodrag Mali, bivši tužilac Okružnog tužilaštva u Novom Sadu, smatra da je u procesu izbora novog javnog tužioca Državno veće tužilaca u više navrata povredilo zakon.

Kolumne i analize

Prema prigovoru koji je Mali poslao DVT-u, Mali insistira da je komisija veća njegovu prijavu nezakonito odbacila. Naime, Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti prijava DVT-a njegovu prijavu na oglas za izbor RJT-a odbacila je kao nepotpunu, jer on nije dostavio svu konkursnu dokumentaciju – diplomu pravnog fakulteta, diplomu sa pravosudnog ispita, uverenje o državljanstvu, izveštaj iz kaznene evidencije, izjavu da li mu je prestao radni odnos u državnom organu težom povredom radne dužnosti, kao i potvrdu o radnom iskustvu.

Međutim, prema stavu Miodraga Malog, komisija je time u više navrata prekršila zakon. Naime, on je prijavu za konkurs poslao poštom 28. maja. U prijavi je podneo popunjeni formular prijave, uverenje da nije kažnjavan, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, biografiju i program organizacije i unapređenja rada tužilaštva.

Zajedno sa tim dokumentima on je poslao i propratni akt u kojem skreće pažnju DVT-u na član 79. Zakona o javnom tužilaštvu (na osnovu kog je oglas za izbor RJT-a i raspisan), a u kom se navodi da se dokazi o ispunjenosti uslova za izbor podnose ukoliko se već ne nalaze u javnom tužilaštvu.

Miodrag Mali je nakon završenog fakulteta i pravosudnog ispita koji je položio 1975. godine, čitavu karijeru proveo u pravosuđu, radio je i kao sudija Opštinskog suda u Novom Sadu, ali i kao tužilac u opštinskom tužilaštvu u istom gradu. Na funkciju tužioca Okružnog tužilaštva u Novom Sadu izabran je 1989. godine i obavljao ju je do 2002. godine, kada ga je Narodna skupština razrešila. Suština prigovora koji je poslao DVT-u odnosi se na to što on svoju argumentaciju temelji na Zakonu o tužilaštvu koji kaže da se dokazi o ispunjenosti uslova za izbor ne podnose ukoliko se već ne nalaze u javnom tužilaštvu.

„Svi dokazi podnosioca nalaze se u personalnom dosijeu u bivšem Okružnom, sada Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Personalni dosijei se trajno čuvaju! Sve ovo se može lako utvrditi iz priložene biografije. Da li je neko mogao biti okružni tužilac a da ne ispunjava opšte i posebne uslove Zakona o javnom tužilaštvu?“, navodi Mali u svom prigovoru.

S druge strane, Komisija DVT-a svoj stav temelji na Poslovniku o radu DVT-a u kome se ističe da dokaze o ispunjenosti uslova ne mora da podnosi nosilac javnotužilačke funkcije, što Mali od 2002. godine nije. Kako je Mali primetio u svom prigovoru, komisija DVT-a se u svom zaključku o odbacivanju ni u jednom trenutku nije pozvala na zakon, već na pravnik, koji osim što „nema podlogu u zakonu“, ne obavezuje nikoga osim članove DVT-a.

Međutim, ova argumentacija nije ubedila Državno veće tužilaca koje je na sednici 15. juna odbacilo njegov prigovor. U saopštenju VT-a je istaknuto da sednici nije prisustvovala predsednica veća Zagorka Dolovac, koja se izuzela, kao i to da je odluka doneta jednoglasno. Međutim, ko je sve prisustvovao sednici nije poznato zahvaljujući praksi DVT-a da retko i sa velikim zakašnjenjem objavljuje zapisnike sa sednica.

Sednici, kako saznajemo, nije prisustvovao Miodrag Mali, iako je u prigovoru zahtevao da bude pozvan imajući u vidu da se raspravljao o njegovoj prijavi.

On je svoj zahtev temeljio na članu Zakona o DVT-u koji navodi da su sednice ovog tela javne, osim ukoliko se ne odluči drugačije.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka