Gnjatović: Vakcine Fajzer, Astrazeneka i Sputnjik V razvijaju imunitet ranije od Sinofarmove

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije ocenila je da je epidemiološka situacija u zemlji dosta dobra zahvaljujući velikom odzivu na vakcinaciju.

Kolumne i analize

d početka epidemije kovida-19 Institut prati efekte prirodne infekcije korona virusom i trajanja imuniteta nakon nje, kao i nakon vakcinacije i do sada je obradio više od 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba, izjavila je Gnjatović.

„Jasno je da vakcine novije generacije kao što su Fajzer, Astrazeneka i Sputnjik V razvijaju imunološki odgovor nešto ranije od Sinofarm vakcine“, rekla je ona.

Dodala je da je utvrđeno da se antitela nakon imunizacije njima javljaju već nekoliko nedelja nakon prve doze i dodala da druga doza poveća koncentraciju antitela i produži trajanje zaštite.

Kada je reč o Sinofarm vakcini, koja je, kako je rekla, blaga i bezbedna vakcina, imunološka zaštita se dešava kasnije – nekoliko nedelja nakon primene druge doze.

„Vakcine savremene tehnologije će dati zaštitu od minimum godinu dana, što se tiče Sinofarm vakcine pretpostavljamo da će biti između šest meseci i godinu dana“, kazala je Gnjatović.

Nakon nestanka antitela, organizam ih neće stvarati, ali će se aktivirati ćelijski odgovor kada za to bude potrebe, što i jeste suština vakcinacije, rekla je Gnjatović.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka