Ilić: Tužno slab odziv, iako imamo dovoljno vakcina

Epidemiolog Verica Ilić je ocenila da je epidemiološka situacija povoljnija, istakavši da je procenat novoobolelih oko 17 odsto. Međutim, ono što je zabrinjavajuće, dodaje ona, jeste činjenica da zvaničan broj umrlih "ne pada istim ritmom kao što pada broj novozaraženih".

Kolumne i analize

„To treba ozbiljno stručno analizirati i utvrditi razloge zašto se to događa“, naglašava Ilić.

Govoreći o vakcinaciji, doktorka Ilić je izjavila da je „tužno da jedna nacija koja ima na raspolaganju toliko vrsta i količinu vakcina“ ima slab odziv.

„Sa propagandom vakcinacije se počelo relativno kasno, ali je pitanje šta može da bude moćnije od društvenih mreža koje nude laka i paranoidna rešenja“, kaže ona.

Ilić dodaje da su netačne priče da virus nije izolovan. „Potpuno je jasno naučnicima kako izgleda, kakve je građe, kakve je antigenske strukture i kojom brzinom se menja odnosno kojom brzinom nastaju mutanti“, kaže Ilić.

Razlog zašto epidemiolozi i kliničari insistiraju na brzini vakcinacije je upravo zato da se ne ostavi prostor virusu za lakše prenošenje i stvaranje mutanata, dodaje ona.

„Najgora varijanta bi bila, recimo, da eventualno novonastali mutant ili soj ugrozi čak i one koji su vakcinisani. Zbog toga je vakcinacija užasno značajna“, ističe Ilić.

Prema njenim rečima, kolektivni imunitet mora „minimalno da bude 70 odsto“ da bi epidemija mogla da se zaustavi.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka