Ideja o autonomiji Severa bliska i Berlinu i Parizu

Osnovne ideje sadržane u tobožnjem francusko-nemačkom non-pejperu o rešenju kosovskog problema bliske su stavovima tih dveju država, iako ne postoje nikakvi dokazi da su zvanični Berlin i Pariz zaista osmislili taj papir, kažu nemački i britanski stručnjaci za Zapadni Balkan.

Kolumne i analize

Komentarišući sadržinu pomenutog nezvaničnog dokumenta Timoti Les, vođa projekta „Studije dezintegracije“ Centra za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu kaže da može pretpostaviti gde je dokument nastao

„Sudeći po jeziku i sadržaju, ovaj papir je gotovo sigurno nastao u Zapadnoj Evropi, i prema mojim pretpostavkama došao je iz Lajčakove kancelarije (Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu, prim. nov.), jer on vodi proces posredovanja. To bi bilo u skladu sa komentarom nemačkog ambasadora. Ovaj non-pejper se čini kao pokušaj da se uvaže zamerke kosovskih Albanaca na zajednicu srpskih opština, tako što će se ona teritorijalno organičiti na sever. Stoga, ne vidim kako bi Srbija pristala na takav predlog. Što se tiče Nemačke, ne postoji ništa u navedenom papiru što se kosi sa njenom pozicijom, koja glasi: Srbija mora da prizna Kosovo i ne može biti nikakvih izmena granica, ali to, naravno, ne potvrđuje da su ga Nemci pisali“, konstatuje on.

Les ukazuje da je „interesantna količina non-pejpera o Balkanu koji cirkulišu u Briselu ovih dana – hrvatski non-pejper o Bosni, slovenački non-pejper, i sada ovaj – što nagoveštava da su evropski lideri prepoznali da se ruši postojeći pristup EU Balkanu“.

Politički dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen 11. maja, susretom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pod pokroviteljstvom Miroslava Lajčaka u Briselu. Očekuje se da nakon tog sastanka budu održani i razgovori na temu normalizacije odnosa dveju strana u Parizu, čiji će domaćin biti francuski predsednik Emanuel Makron.

SourceDanas

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka