Dobrašinović: Kriminalne grupe u unutrašnjosti Srbije su pod patronatom vlasti

Vlast vodi selektivnu i paradnu borbu protiv organizovanog kriminala i da zbog toga nije bilo hapšenja kriminalnih grupa u unutrašnjosti Srbije, ocenjuje predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović.

Kolumne i analize

Dobrašinović je kazao da borba protiv organizovanog kriminala pre svega podrazumeva borbu protiv kriminalnog dela te „mafijaške hobotnice“ koja se nalazi unutar državnih struktura. „Sve ulične bande i narko-karteli izvedeni su iz kriminalnog miljea koji je infiltriran u državnim strukturama: u policiji, pravosuđu i izvršnoj vlasti. Ako vlast zaista želi da se razračuna s organizovanim kriminalom moraće prvo da pođe od sebe“, rekao je Dobrašinović.

Istakao je da kriminalne grupe „haraju“ u gotovo svim većim gradovima u Srbiji: „Sve te kriminalne grupe, bez obzira iz kojeg su grada, imaju podršku vrha vlasti. Političke strukture iz Beograda zajedno s organizovanim kriminalnim grupama takođe iz Beograda, predstavljaju logistiku i podršku kriminalnim grupama u unutrašnjosti Srbije“, istakao je predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Upitan zašto ni posle mesec dana od najave predsednika države Aleksandra Vučića nije došlo do hapšenja kriminalnih grupa u unutrašnjosti Srbije, Dobrašinović ja kazao da je osnovni razlog to što je većina tih grupa pod patronatom vlasti.

„Ne postoji nijedan razlog da kriminalne grupe u unutrašnjosti Srbije budu na poštedi. Samo vrh vlasti zna zbog čega je borba protiv organizovanog kriminala selektivna i paradna. Tu borbu može da vodi ili da opstruira samo vrh vlasti“, zaključio je Dobrašinović.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka