Vladeta Janković: Vučić „pametno“ podržao H. Klinton i Trampa

Profesor Vladeta Janković izjavio je da je druga vlada Ane Brnabić nastavila sa politikom „odsustva orijentacije“ i da između aktuelne i prethodne vlade nema nikakve razlike.

Kolumne i analize

ledeće nedelje će se navršiti 100 dana druge vlade Ane Brnabić, a tim povodom Janković je kazao da se i spoljna politika Srbije, koju formalno sprovodi novi ministar Nikola Selaković, vodi adhok, od situacije do situacije, bez strateške vizije.

„Spoljnu politiku, kao i sve drugo u ovoj zemlji, zapravo vodi Aleksandar Vučić. On za sebe kaže da donosi pametne odluke, pa je tako pametno podržao Hilari Klinton i Donalda Trampa, zbog čega smo danas u problemu sa Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Janković.

Dodao je da se pokazalo da personalna promena na čelu Ministarstva spoljnih poslova (MSP) nije donela nikakav značajan pomak.

„Ministar Selaković se uopšte ne primećuje na spoljnopolitičkom planu. On se više bavi crkvom nego diplomatijom. Za 100 dana posetio je samo Bugarsku“, kazao je Janković.

Janković, koji je bio ambasador u Velikoj Britaniji i Vatikanu, kaže da MSP nije izvršilo neophodne kadrovske promene u ambasadama i da nisu normalizovani odnosi sa Crnom Gorom.

„Nedopustivo je da Srbija bude u lošim odnosima s novom vlašću u Crnoj Gori zbog posebnih odnosa Vučića i Mila Đukanovića, kao i teranja inata zbog proglašenja Vladimira Božovića za personu non grata“, ocenio je profesor.

Komentarišući jedan od proklamovanih ciljeva vlade, koji se odnosi na očuvanje nezavisnosti i samostalnosti u odlučivanju Srbije, Janković kaže da u stvarnosti ne postoji samostalnost u odlučivanju.

Nažalost, mi smo postali zavisni od stranih faktora. Najbolji primer za to je situacija oko Kosova i Metohije, gde se vidi da smo pod stalnim pritiscima. Vašington će sada pojačavati pritiske, ali će egzekutor biti Nemačka“, kazao je bivši ambasador.

Na pitanje Bete da li smo i koliko odmakli kada su u pitanju vladavina prava i evrointegracije, Janković je ocenio da je proklamovani put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) već deset godina „beznadežan“.

„Već više od godinu dana nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje. Evrointegracije Srbije vodi ministarka koja godinama ne može da zabeleži nijedan uspešan rezultat. Da smo se zaista opredelili za EU sada bi već daleko odmakli na tom putu. Medjutim, jasno je da nas sada EU neće“, rekao je on.

Janković je ocenio da se ni u narednom periodu od ove vlade ne može očekivati nikakav boljitak za državu i društvo, jer je „sistematska divinizacija“ vladavine Aleksandra Vučića u proteklih devet godina predstavljala nasilje nad Srbijom.

„Vučić pokušava da izmesti najznačajnije vrednosti Srbije, kako bi sebe ubeležio u istoriju Srbije“, zaključio je Janković.

Vlada Srbije je izabrana 28. oktobra 2020. godine.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka