Svoboda: EU “pala” na promociji slobode medija u Srbiji

Kolumne i analize

Biće veoma teško da se postigne dogovor u vezi sa Kosovom, Beograd i Priština ne mogu do njega da dođu sami i treba im ponuditi partnera u Evropskoj uniji, kaže austrijski socijaldemokratski političar Hanes Svoboda.

„Mislim da obema stranama moramo ponuditi partnera u EU koja može pokušati da reši problem, ali hajde da im pomognemo da to urade. Oni to ne mogu uraditi sami, nije moguće da urade sami. Moramo ih pozvati kako bismo im dali podršku i stvorili veze ka Evropskoj uniji. Zato je moja filozofija ta da morate prvo rešiti svoje probleme pre nego postanete deo Unije. Da i ne, ali na neki način morate“, rekao je Svoboda.

Predsednik Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) kaže i da nereagovanje EU na napade na slobodu medija u Srbiji nije dobro, i da je EU “pala na tom pitanju”.

“Ako imamo posebne komesare koji nisu u prošlosti ili sada pojasnili da je npr. sloboda medija veoma važan element, bez obzira na pridruživanje EU ili ne, to je veoma loše”, rekao je on.

Na pitanje kako to da EU promoviše vladavinu prava, slobodu medija i govora, a dozvoljava napade na novinare Svoboda kaže da „Unija pada po tim pitanjima“.

„Mislim da Unija pada po ovom pitanju. Kad se setim da smo se borili ili susretali sa ljudima pre režima Miloševića, neki mediji, čini mi se da je to bio B92, rekli su nam – ovo je sada budućnost zemlje, sa novim medijima koji se mogu izraziti, a videli smo šta se posle desilo“.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka