Dragičević Šešić: Festival “Mirdita, dobar dan” razbija predrasude i ksenofobiju

Kolumne i analize

Protesti desničarskih organizacija svake godine nadjačaju vesti o samom festivalu “Mirdita, dobar dan”, koji u Beogradu predstavlja kulturu kosovskih umetnika. Profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Milena Dragičević Šešić rekla je u Novom danu da ovaj festival razbija predrasude i ksenofobiju, a da je problem u tome što država festival godinama toleriše na nivou minimuma umesto da na njega dođu i predstavnici raznih ministarstava.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović zatražio je da se festival zabrani jer, kako je rekao, na perfidan i podmukao način promoviše nezavisnost Kosova i podriva ustavni poredak Srbije. Profesorka Dragičević Šešić kaže da ju je ova izjava zapanjila jer dolazi od profesora Pravnog fakulteta, koji se do sada nije na taj način isticao.

Ona napominje da su “perfidno i podmukao” teške reči kada se koriste za nešto što predstavlja saradnju u umetnosti i dodaje da joj se čini da Jovanovićeva izjava podriva ustavni poredak.

“Stav je da u regionu moramo da intenziviramo međusobno razumevanje, a ono se najbolje postiže kroz kulturu”, rekla je Dragičević Šešić.

Na optužbe da festival ne može da predstavlja kosovsku, već samo kulturu Albanaca sa Kosova, gošća Novog dana kaže da se kultura uvek može tretirati kao svetska, evropska, pa onda sužavati i da niko ne bi negirao kulturu Goranaca sa Kosova ili Roma sa Kosova.

“Festival se pravi da upoznamo kulturu koju najmanje znamo. I u SFRJ nije bilo toliko međusobnih kontakata i druženja, zbog jezičke barijere i zbog kulturne arogancije na liniji Ljubljana – Zagreb – Beograd. Jedva je Sarajevo uspevalo da se ubaci u tu osovinu. Ovaj festival razbija ksenofobiju, predrasude”, objašnjava profesorka.

Dodaje da je problem što se festival godinama toleriše “na nivou minimuma od strane države da pošalje kordone policije da spreči desničare da naprave incident. To je tim grupacijama reklama i prilika da im se čuje glas”.

Učesnica festivala, glumica Rebeka Ćena, je govoreći o festivalu rekla “patnja je patnja, bol je bol, bez obzira na jezik i narodnost”.

“Ne dolazimo ovde da se dokažemo. Svaki umetnik ima potrebu da priča svoju priči. Da li ćete vi to da čujete nije toliko važno. Važno je da te priče mogu da se iskažu i da postoji platforma da se to iskaže i zato je Mirdita važna”, rekla je Rebeka Ćena.

Kaže da kada se festival prošle godine održao u Prištini nije bilo nikakvog problema, a obezbeđivao ga je jedan policajac. Dodaje da se festivalu nije pridavao veliki značaj i da se oko njega ili pravi drama ili se ignoriše, što je, kako kaže, politika i s jedne i s druge strane.

Profesorka Dragičević Šešić kaže da postoji više ministarstava iz kojih su mogli da dođu na festival, ali da se naši političari toliko plaše da ne pogreše da ništa ne rade dok ne dobiju zeleno svetlo svog vođe.

“Naše elite se plaše da čine neki korak, čak i na planu onoga što bi bilo pomirenje kroz umetnost i kulturu. To je izložba o patnjama svih naroda na toj teritoriji, uključujući i srpskih država. Ali kada vam kažu da time promovišu nezavisnu državu, tu prestaje razmišljanje, to je zloupotreba emocija”, naglašava Šešić.

Ona pita da li će RTS prikazati Mirditu, da li će se festival naći u kulturnom dnevniku i da li će srpska kulturna javnost čuti nešto pozitivno o mirovnjačkim omladinskim grupama.

“Ne. O nacionalističkim – da. Mirovnjačke grupe su viđene kao neprijatelji ili se ignorišu. Najveći broj populacije je vaspitan da reaguje stomakom, emotivno. Ako Miloš Jovanović kao profesor prava kaže da je nešto perfitno i podmuklo onda će oni poverovati da neke strane sile rade da se prizna Kosovo”, objašnjava ona.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka