Jović: Stvorena nova mentalna mapa Evrope, i na njoj je Balkan smešten na Zapad

Kolumne i analize

Dejan Jović, redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i gostujući profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže da rat u Ukrajini zasad ne utiče mnogo na Zapadni Balkan, ali da se možda otvara prilika da se region približi Evropskoj uniji.

Jović je Live rekao da je ruska invazija na Ukrajinu možda i prvi rat od Balkanskih ratova „koji bi nas mogao nekako mimoići“. „Ta granica Istoka i Zapada više nije posred Balkana. Stvara se nova mentalna mapa u Evropi koja smešta celi Zapdni Balkan na zapad“, istakao je Jović.

Poručio je da lokalni političari sada treba da budu pametni i ne otežavaju tu ideju, već da skrenu pažnju na region i „PR-ovski“ Zapadu predstave da se ovde dešavaju neke pozitivne promene.

Govoreći o odluci Srbije da se ne priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, Jović je rekao da EU snosi velike troškove zbog rata u Ukrajini, i da iz perspektive Brisela nije u redu da Srbija od toga profitira.

Dodao je i da je za Srbiju važno da se rat u Ukrajini ne povezuje sa Zapadnim Balkanom, odnosno da se ne prave paralele između Rusije i Srbije.

Ukoliko se Srbija odluči da sledi druge zemlje i EU, mogla bi da smanji enimozitet i eliminiše stigmatizaciju koja joj je veliki spoljnopolitički teret, ocenio je Jović.

Jović je u tom kontekstu podsetio da je npr. BiH 25 godina posle rata mirna zemlja, da je Srbija nakon poslednjih izbora ponovo postala višestranačka zemlja, da su se odnosi Srpske i Makedonske pravoslavne crkve radikalno i pozitivno popravili, da je u Crnoj Gori dva puta menjana vlast i da se ništa dramatično nije dogodilo, odnosno da se pokazalo da nije tačna teza da ta država može da opstane samo ako je na vlasti jedan čovek.

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, Jović je rekao da te dve zemlje zapravo ne pokazuju interesovanje jedna za drugu, a poslednju razmenu oštrih reči vidi isključivo kao retoričku.

SourceN1

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka