Dvojicu predsednika sudova razrešiti zbog sumnje na sukob interesa i kriminal, a ne zbog njihovog privatnog života

Kolumne i analize

Nedavno obraćanje javnosti Pokreta novi 6. oktobar u kome se traži od Aleksandra Vučića da pokrene inicijativu za smenu sa mesta predsednika sudova i razrešenje sa sudijskih funkcija predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Duška Milenkovića, i predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Dušana Agatonovića “Zeca” naišlo je u nekim reakcijama, posebno na društvenim mrežama, na stavljanje u prvi plan njihove intimne partnerske veze o kojima su neki mediji izveštavali.

Kao predsednik Novog 6. oktobra tim povodom želim upoznam javnost sa svojim stavom da je seksualno opredeljenje stvar privatnosti na koje ljudi imaju pravo, bili i oženjeni homoseksualci koji se u javnosti predstavljaju kao “porodični ljudi”, te da to uopšte nije tema obraćanja javnosti Novog 6. oktobra.

Nije bitno šta Milenković i Agatonović rade u krevetu, ali jeste bitan sukob interesa o kome su mediji izveštavali u vezi s njihovom partnerskom vezom, a još bitnije su sumnje o kojima su mediji takođe opširno izveštavali, naime da Agatonoviću odane sudije iz Trećeg osnovnog suda donose nezakonite presude koje po automatizmu potvrđuju njegovom partneru odane sudije u Apelacionom sudu, posebno zato što se izveštaji često tiču teškog kriminala i najstrašnijeg nemorala, odnosno trgovine decom i starateljstvima.

Dok te sumnje ne budu potvrđene ili opovrgnute neprimereno je da dvojica navedenenih sudija sude, a posebno je neprimereno da obavljaju funkcije predsednika sudova, u slučaju Duška Milenkovića, da apsurd bude kompletan, predsednika jednog od najznačajnijih sudova u zemlji.

Osim toga, Apelacioni sud u Beogradu i/ili Duško Milenković lično istakli su se i sledećim:

Prvo, puštanje Darka Šarića iz pritvora na slobodu koja mu je ograničena jedino ‘nanogicom‘ koju je nosio u vili u kojoj je živeo do novog hapšenja 14. aprila 2022. 

Drugo, ukidanje presude osuđenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Treće, ukidanje presude kojom je na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne upućen bivši predsednik opštine Grocka, osuđen zato što je naložio spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića.

Četvrto, Duško Milenković bio je jedan od sudija u veću koje je prekršilo zakon kada je kontroverznog biznismena Stanka Subotića oslobodilo optužbi za šverc cigareta, kako je utvrdio Vrhovni kasacioni sud.

Peto, Duško Milenković bio je član veća koje je potvrdilo oslobađajuću presudu kriminalcu Sretenu Jociću, zvanom “Joca Amsterdam” za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Šesto, potvrđivanje presude kojom je potpredsednik narodne stranke Borislav Novaković osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zato što je kao poslanik branio nevinog čoveka tokom protesta u Vrbasu.

Sedmo, Duško Milenković je Pravni fakultet studirao sedam godina i završio ga sa prosečnom ocenom 6,7.

Duško Milenković skrenuo je pažnju javnosti na sebe i čitavim nizom drugih “zanimljivih” presuda, postupaka i generalno načinom rada.

Ukratko, smatram da je Duško Milenković, čak i bez slučaja Agatonović, veoma zreo za razrešenje sa sudijske funkcije i za razmatranje da li bi trebalo da bude krivično gonjen, kako pred domaćim zakonodavstvom tako i pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Usled potpune neaktivnosti za to nadležnih instiutucija u zemlji, smatramo da predsednik Vučić, čovek koji je uzurpirao praktično svu vlast u Srbiji, ima dužnost da pokrene odgovarajuću inicijativu u vezi sa Milenkovićem, ali i u vezi sa Agatonovićem. 

To je suština obraćanja javnosti Novog 6. oktobra, a ne eventualne pikanterije iz privatnog života dve osobe koje obavljaju sudijske funkcije.

Prof. dr Vojin Rakić, redovni profesor

Direktor Centra za bioetičkle studije

Predsednik Novog 6. oktobra

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka