Istraživanje: Samo 41% za članstvo u EU

Kolumne i analize

Grčka i Mađarska su najveći prijatelji Srbije među članicama Evropske unije, a Beograd najbolje međususedske odnose ima sa Budimpeštom prema mišljenju učesnika istraživanja Instituta za evropske poslove.

Četvrtina ispitanika (24 odsto) smatra da je Grčka najveći prijatelj Srbije, a 16 odsto je navelo Mađarsku, što je duplo više nego pre godinu dana.

S druge strane, beleži se konstantan pad broja onih koji navode Nemačku kao najvećeg prijatelja (sedam odsto), dok tu zemlju najvećim neprijateljem u EU smatra 18 odsto učesnika istraživanja. Najveći broj ispitanika misli da je Hrvatska najveći neprijatelj Srbije (22 odsto), a zatim Velika Britanija (21 odsto).

Gotovo trećina ispitanika smatra da od susednih država Srbija najbolje odnose ima s Mađarskom, zatim sa BiH 21 odsto i Severnom Makedonijom 11 odsto.

Članstvo Srbije u EU podržava 45 odsto ispitanika i to uglavnom visokoobrazovane osobe i stanovnici gradova, dok 43 odsto ima suprotan stav. To je najmanji procenat onih koji podržavaju i najveći onih koji ne podržavaju članstvo u odnosu na prethodna istraživanja. Više od polovine, odnosno 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, a 27 odsto smatra da nema.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum, Srbija bi postala članica EU, ali sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim i najvećim brojem neodlučnih.

Za članstvo bi glasalo 41 odsto ispitanika, 39 odsto protiv, sedam odsto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto njih ne zna kako bi glasalo. Polovina ispitanika smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, 35 odsto smatra suprotno, a 15 odsto ne zna.

Na pitanje o informacijama o EU, 43 odsto građana smatra da ih nema dovoljno, dok 39 odsto smatra da ima.

U istraživanju koje je Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo od 4. do 14. marta učestvovalo je 1.228 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije.

SourceBeta

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka