Novi 6. oktobar Vučiću: Založite se za smenu nedostojnih sudija

Kolumne i analize

Pokret Novi 6. oktobar je 2. januara 2022. godine javno izneo zahtev nadležnima, odnosno Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije da predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Duška Milenkovića, razreši sudijske funkcije.

Iako je zahtev Novog 6. oktobra objavljen praktično u svim medijima koji nisu pod potpunom kontrolom vlasti, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije nije našao za shodno da na bilo koji način reaguje.

Osim ranije navedenih, postoji i niz drugih razloga  za razrešenje Duška Milenkovića sa sudijske funkcije. Na primer, Apelacioni sud (njegov predsednik je i tada bio Duško Milenković) je 2020. godine oborio presudu osuđenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a skrenuo je pažnju javnosti na sebe i čitavim nizom drugih kontroverznih presuda, postupaka i generalno načinom rada, kaže se u saopštenju ovog pokreta.

Posebno je s etičke tačke gledišta upitna medijski propraćena sumnja na zloupotrebu nekonvencionalne intimne veze između predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu, Dušana Agatonovića “Zeca”, i predsednika Apelacionog suda u Beogradu, Duška Milenkovića.

„Njih dvojica su tu povezanost zaodenuli u formu kumstva, a eventualni sukob interesa koji iz toga proizilazi sastoji se u široko rasprostranjenoj sumnji da Agatonoviću lojalne sudije iz Trećeg osnovnog suda u Beogradu donose nezakonite presude koje Milenkoviću odane sudije u Apelacionom sudu u Beogradu potvrđuju i tako automatski čine pravnosnažnima i izvršnima“, navodi se u saopštenju.

O tome su mediji opširno izveštavali, posebno zato što su mnoge presude bile povezane s trgovinom decom i starateljstvima, odnosno sa ranjivim segmentima naše populacije.

„Kako sve te sumnje na najteže oblike zloupotrebe pravosuđa o kojima je pisano u medijima nisu dobile nikakav epilog u institucijama koje su nadležne za njih, zahtevamo od predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, da založi svoj autoritet i uticaj kako bi se odstranile teške anomalije u pravosuđu u Srbiji, a posebno u sudovima o čijim kontroverznim presudama su mediji redovno izneštavali, odnosno u Apelacionom sudu u Beogradu i Trećem osnovnom sudu u Beogradu“, navodi Vojin Rakić, predsednik pokreta Novi 6. oktobar. 

„Ne samo što izaslanici iz SAD i EU redovno navode da je vladavina prava najveći problem koji Srbiju sprečava u napredovanju ka članstvu u EU i u napredovanju generalno, već ankete u samoj Srbiji redovno pokazuju da od svih institucija građani Srbije najmanje poverenja imaju upravo u sudove“, dodaje on i zaključuje da zbog toga Srbija samo može biti na dobitku ako predsednik Republike uloži svoj autoritet i uticaj u pravcu korigovanja navedenih anomalija.

Pročitajte više

1 COMMENT

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka